Ministarstvo finansija - Vlada republike Srbije
Napredna pretraga akcija


Vesti
Verzija za štampu
Snižavanje stopa PDV-a na hranu i stanove
16.05.2005.

Ministar finansija u Vladi Republike Srbije Mlađan Dinkić najavio je danas da će stopa poreza na dodatu vrednost (PDV) do kraja juna biti snižena za neke prehrambene proizvode, ulaznice za sportske i kulturne manifestacije, kao i za nekretnine.
Dinkić je u emisiji "Kažiprst" radija B92 naveo da će stopa PDV-a za nove stanove biti spuštena sa 18 na 8 odsto i dodao da Vlada ulaže napore da reši problem stanovanja jer procenjuje da je to ključni problem.

Ovaj problem će biti rešen smanjenjem stope PDV-a za nove stanove i sredstvima za subvencionisanje stambenih kredita, objasnio je on i izrazio očekivanje da će Skupština Srbije usvojiti izmenjene stope PDV-a do kraja juna.

Ministar finansija je istakao da država nema razloga da žuri sa prodajom udela u "Mobtelu" jer očekuje da će nakon okončanja spora sa BK grupom popraviti vlasnički odnos u svoju korist.

Kao još jedan razlog da se ne žuri sa prodajom udela u "Mobtelu" Dinkić je naveo i da je budžet Srbije u suficitu, ističući da državi trenutno nije potreban novac od privatizacije jer, prema dogovoru s predstavnicima Međunarodnog monetarnog fonda (MMF), taj novac ne sme biti potrošen.

Prema njegovim rečima, državi je jedino stalo do toga da jednog dana, kada bude prodala svoj deo, dobije što više, pri čemu prvo treba proceniti koliko će trajati arbitraža u Cirihu sa BK grupom koja je suvlasnik u operateru mobilne telefonije.

Dinkić je istakao da će državni deo "Mobtela", kada za to dođe vreme, biti prodat na tenderu onome ko bude dao najbolju ponudu.
bullet
bullet
bullet
bullet
bullet
bullet
bullet
bullet


Ministarstvo finansija Republike Srbije
Kneza Miloša 20, 11000 Beograd