Ministarstvo finansija - Vlada republike Srbije
Napredna pretraga akcija


Vesti
Verzija za štampu
U Kragujevcu predstavljen program podrške privrednom razvoju
13.05.2005.

Ministar finansija Mlađan Dinkić izjavio je danas u Kragujevcu da će Vlada Srbije u okviru posebnog programa za podršku privrednom razvoju Kragujevca, Bora i Vranja ponuditi preduzetnicima ova tri grada povoljne kredite radi proširenja delatnosti i rešavanja problema nezaposlenosti.
Dinkić je na sastanku sa kragujevačkim preduzetnicima, kojima je predstavio ovaj program, istakao da će krediti biti ponuđeni uz kamatu od 0,5 odsto, grejs period od godinu dana i bez garancija banaka pošto će garant biti država.

Prema njegovim rečima, iz budžeta Srbije u te svrhe biće izdvojeno više stotina miliona dinara, tačnije obezbediće se onoliko novca koliko bude interesovanje preduzetnika za kredite.

Cilj je da oni koji već imaju zanatske radnje ili mala i srednja preduzeća uz pomoć ovih kredita prošire prozvodnju i na taj način otvore nova radna mesta za nezaposlene, objasnio je Dinkić.

On je dodao da Ministarstvo za ekonomske odnose sa inostranstvom Vlade Srbije priprema međunarodnu investicionu konferenciju koja će biti održana u Kragujevcu i na kojoj će potencijalnim investitorima biti ponuđeni izuzetno povoljni uslovi za otvaranje fabrika.

Grad Kragujevac daće besplatno građevinsko zemljište za podizanje fabrika, kao i komunalno uređenje i priključke za struju, a taj novac će kompenzovati iz republičkog budžeta, objasnio je ministar finansija.

Uskoro će biti usvojen i zakon o industrijskim parkovima, a jedan od tih parkova verovatno će biti otvoren i u Kragujevcu, sa podsticajnim porezima koji će biti niži i od trenutno važećih koji iznose 10 odsto, najavio je on.

Prema njegovim rečima, država ne treba da organizuje proizvodnju, ali je spremna da dâ novac preduzetnicima koji će taj deo posla obaviti, a Vlada Srbije je oformila tim za podsticaj privrednog razvoja Kragujevca, Bora i Vranja, koji će od sada ne samo subvencijama, već i na druge načine podsticati proizvodnju.

Dinkić je podsetio da je Vlada davala subvencije velikim fabrikama koje su izgubile tržište, poput "Zastave" kojoj je od 2001. godine na ovaj način usmereno 11,4 milijardi dinara, odnosno 150 miliona evra. Kragujevac je do sada iz Fonda za razvoj utrošio za kredite za podsticaj preduzetništva i otvaranje samostalnih zanatskih radnji 520 miliona dinara, dodao je ministar.


bullet
bullet
bullet
bullet
bullet
bullet
bullet
bullet


Ministarstvo finansija Republike Srbije
Kneza Miloša 20, 11000 Beograd