Ministarstvo finansija - Vlada republike Srbije
Napredna pretraga akcija


Vesti
Verzija za štampu
Produžen trogodišnji aranžman sa MMF-om
12.05.2005.

Ministar finansija Mlađan Dinkić i guverner Narodne banke Srbije Radovan Jelašić izjavili su danas da je postignut dogovor sa misijom Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) o produžetku trogodišnjeg aranžmana Srbije i MMF-a do 31. decembra 2005. godine.
Ministar Dinkić je na konferenciji za novinare, kojoj su prisustvovali i šef Misije MMF-a Pirita Sorsa i stalni predstavnik MMF-a u SCG Harold Hirshofer, izjavio da bi Bord direktora MMF-a u junu trebalo da odobri i petu reviziju trogodišnjeg aranžmana, koja bi rezultirala davanjem kredita od 200 miliona dolara Narodnoj banci Srbije za popunjavanje deviznih rezervi.

Prema njegovim rečima, ključne komponente postignutog dogovora su: čvrsta monetarna i fiskalna politika, dodatno ubrzanje privatizacije i restruktuiranje društvenih i javnih preduzeća, kao i reforma penzionog sistema.

„Cilj ovog dogovora je da stvorimo osnove za dugoročno održiv visok privredni rast Srbije, jer, kad smanjimo javnu potrošnju, otvorićemo više prostora za privatne, ali i javne investicije“, rekao je Dinkić.

Takođe, jedan od ciljeva, prema njegovim rečima, je da se smanji spoljnotrgovinski deficit povećanjem domaćeg izvoza za najmanje 25 odsto, kao i smanjenje inflacije na nivo inflacije u visoko razvijenim zemljama Evropske unije.

Dinkić je podsetio da će, što se javnih finansija tiče, Srbija na kraju 2005. godine ostvariti budžetski suficit od 3,2 milijarde dinara, odnosno 0,2% društvenog bruto proizvoda (BDP).

On je posebno naglasio da je veliki doprinos uspešnom završetku pregovora sa MMF-om dao Nenad Bogdanović, gradonačelnik Beograda, koji je odlučio da i najveći grad u Srbiji deli ciljeve ekonomske politike Vlade Republike Srbije, tako što će Beograd zabeležiti suficit u svom budžetu od oko 2,5 milijarde dinara.
bullet
bullet
bullet
bullet
bullet
bullet
bullet
bullet


Ministarstvo finansija Republike Srbije
Kneza Miloša 20, 11000 Beograd