Ministarstvo finansija - Vlada republike Srbije
Napredna pretraga akcija


Vesti
Verzija za štampu
Počela distribucija rešenja poreza na imovinu
11.05.2005.

Direktor Poreske uprave Vladimir Ilić izjavio je danas prilikom predstavljanja , da je u toku distribucija rešenja poreza na imovinu za 2005. godinu, uvećanih za rast cena na malo, odnosno za oko 10,1 odsto.
„ Uz rešenja se šalju i blanko uplatnice sa svim podacima, sem iznosa koji građani upisuju“, objasnio je Ilić i dodao da je krajnji rok za izmirivanje obaveza druge rate ovog poreza 15. maj 2005. godine.

Ilić je istakao da se na osnovu inicijative ministra finansija Mlađana Dinkić, predlaže oslobođenje od poreza na imovinu za, poplavom, ugrožena područja u Banatu: opštine Sečanj, Plandište i Žitište.

On je, takođe, obavestio da je do danas podneto 7.723 prijava prijava za godišnji porez na dohodak građana, koje se odnose na sve one koji su ostvarili godišnji prihod veći od 986.640 dinara.

„ Najveći prijavljeni dohodak iz radnog odnosa iznosi 192.074.417 dinara i zabeležen je na opštini Savski venac“, rekao je Ilić i dodao da je najveći broj prijava sa područja Novog Beograda (1.100 prijava) i Niša (1.051 prijava).

Među obveznicima koji su podneli prijave, najviše je: ekonomista(1.200), bez navedenog zanimanja(809), radnika( 457), službenika(220), pravnika(257) i dr.

Ilić je podsetio da je juče istekao rok za predaju prijava za PDV za april mesec.

On je istakao da je PDV poreski oblik koji se u najvećem stepenu ispunjava u smislu obaveza, objašnjavajući da od ukupno plaćenog PDV-a, oko 55 milijardi dinara od početka godine, svega 400 miliona dinara nije naplaćeno.

Govoreći o registraciji pijačnih prodavaca, on je rekao da većina njih kreće u postupak legalizacije, posebno u Nišu, gde su obavljene i prve koordinisane akcije sa tržišnom inspekcijom i do danas je izdato oko 200 dozvola za registraciju.

Direktor Poreske uprave je istakao da su u cilju što boljeg sprovođenja ove akcije, na nivou svih opština u zemlji, formirana tzv. „koordinaciona tela“ u čijem sastavu se nalaze predstavnici Poreske uprave, tržišne inspekcije, lokalne samouprave, predstavnici sindikata ovih prodavaca, kao i predstavnici prodavaca koji već imaju legalne radnje.

Ilić je, na kraju, posebno istakao da se ova godina može proglasiti godinom borbe protiv sive ekonomije, što potvrđuju podaci o povećanim poreskim prihodima, ne samo od poreza na dodatu vrednost (PDV), već i od prihoda od poreza na dobit preduzeća koja su počela legalno da posluju.
bullet
bullet
bullet
bullet
bullet
bullet
bullet
bullet


Ministarstvo finansija Republike Srbije
Kneza Miloša 20, 11000 Beograd