Ministarstvo finansija - Vlada republike Srbije
Napredna pretraga akcija


Vesti
Verzija za štampu
Rast izvoza u prvom kvartalu veći za 52 odsto
04.05.2005.

Ministar finansija Mlađan Dinkić izjavio je danas da su, u okviru najnovijih makroekonomskih kretanja u privredi Srbije, tokom aprila 2005. godine zabeležene tri osnovne tendencije: ostvaren je budžetski suficit, značajno je popravljen spoljonotrgovonski bilans i smanjena je inflacije na 0,8 odsto.
Dinkić je na konferenciji za novinare naveo da su prihodi budžeta u aprilu iznosili 34,2 milijarde dinara, a rashodi 32,9 milijardi dinara, tako da je zableženi budžetski suficit iznosio 1,3 milijarde dinara.

On je naglasio da će, što se javnih finansija tiče i dalje nastaviti oštra fiskalna politika bazirana na smanjenju javne potrošnje i većoj naplati prihoda.

Ministar Dinkić je rekao da su prihodi od privatizacije u prva četiri meseca ove godine iznosili 16 milijardi dinara, što je četiri puta više nego za celu prošlu godinu.

Rast budžetskih prihoda u prvom kvartalu ove godine u odnosu na isti period 2004. godine iznosi 25 odsto, što je najviše uzrokovano uvođenjem poreza na dodatu vrednost (PDV), objasnio je Dinkić i dodao da su prihodi po osnovu PDV-a 38 odsto veći u odnosu na prihode od poreza na promet u istom periodu prošle godine.

Porast od gotovo 75 odsto u odnosu na prvi kvartal prošle godine zabeležen je i kod prihoda od poreza na dobit, čija je stopa od 10 odsto najniža u Evropi, rekao je ministar.

Dinkić je rekao da je promenjena struktura prihoda od akciza i objasnio da su prihodi od akciza na domaće cigarete porasli za 75 odsto, dok su prihodi od akciza na uvozne cigarete smanjeni za 37 procenata.

Prema njegovim rečima, veći su i prihodi od poreza na imovinu za 19 odsto, a od poreza na zarade za 20 odsto.

Dinkić je, govoreći o spoljnotrgovinskom bilansu, istakao da je u zadnjih sedam meseci zabeležen trend rasta izvoza čime je smanjen spoljnotrgovinski deficit za 37 odsto u prvom kvartalu ove godine u odnosu na isti period prošle godine.

Izvoz je u prvom kvartalu bio za 52 posto veći u odnosu na isti period prošle godine, dok je uvoz bio manji za 11 odsto.

Ministar je naveo da je Srbija najviše izvozila u Italiju, čak za 55 posto više nego prošle godine, Bosnu i Hercegovinu i Nemačku, a značajan je i rast izvoza u Sloveniju. S druge strane, najviše smo uvezli od Ruske Federacije i to pre svega energenata, a zatim i iz Nemačke i Italije.

Dinkić je posebno istakao da je značajno opao uvoz iz Kine i to za 20 posto u odnosu na isti period prošle godine.

On je ukazao na to da su se profilisali izvozni proizvodi Srbije, kao i preduzeća koja su najveći srpski izvoznici, i precizirao da su to čelični proizvodi "Sartida", automobilske gume "Tigar", šećer, lim, polietilen, obuća. On je naglasio da je cilj da se u Srbiji specijalizuje izvoz, kao i da se kroz osnivanje Agencije za kreditiranje i osiguranje izvoza dođe do toga da prvih 100 srpskih izvoznih proizvoda čini najveći deo izvoza.

Kad je reč o uvozu, najviše novca utrošeno je za nabavku nafte i gasa, rekao je Dinkić i dodao da će buduće mere Ministarstva biti usmerene na podsticanje izvoza.
bullet
bullet
bullet
bullet
bullet
bullet
bullet
bullet


Ministarstvo finansija Republike Srbije
Kneza Miloša 20, 11000 Beograd