Ministarstvo finansija - Vlada republike Srbije
Napredna pretraga akcija


Vesti
Verzija za štampu
Nema produžavanja roka za fiskalizaciju ulične prodaje
26.04.2005.

Ministar finansija Srbije Mlađan Dinkić izjavio je za novinsku agenciju Beta, da ministarstvo neće popustiti pred zahtevima uličnih prodavaca koji traže da im se produži rok za uvođenje fiskalnih kasa.
"Oko legalizacije i fiskalizacije ulične prodaje nema pregovora. Istekli su svi rokovi i svi koji rade na uličnim tezgama imaju rok odmah da se registruju i da onda, u roku od dva meseca, nabave fiskalne kase", rekao je Dinkić agenciji Beta.

On je neosnovanim ocenio zahtev da se porezi i doprinosi smanje za 50 odsto u odnosu na trgovce koji rade u zatvorenom, navodeći da su porezi i doprinosi koje bi trebalo da plaćaju pijačni prodavci već sada duplo manji nego tim kategorijama trgovaca.

Dinkić je naveo da prosečne obaveze za pijačne prodavce iznose oko 4.300 dinara, dok su mesečne dažbine obućara 8.700 dinara.

Dinkić je rekao da je jedini razlog zašto deo pijačnih prodavaca pruža otpor fiskalizaciji, "strah da više neće moći da prodaju švercovanu robu", i poručio im da država "to više neće dozvoliti", jer želi da svede sivu ekonomiju na minimum.

Nekoliko stotina pijačnih prodavaca iz Srbije, mahom članova granskog sindikata trgovine "Nezavisnost", protestovali su ispred Vlade Srbije tražeći da im se porezi i doprinosi umanje za 50 odsto u odnosu na ostale kategorije preduzetnika koji rade u zatvorenim prostoru.
bullet
bullet
bullet
bullet
bullet
bullet
bullet
bullet


Ministarstvo finansija Republike Srbije
Kneza Miloša 20, 11000 Beograd