Ministarstvo finansija - Vlada republike Srbije
Napredna pretraga akcija


Vesti
Verzija za štampu
U interesu poreskih obveznika da se evidentiraju za PDV
17.09.2004.

Direktor Poreske uprave Republike Srbije Vladimir Ilić izjavio je da je u interesu poreskih obveznika da se evidentiraju za porez na dodatu vrednost (PDV), jer samo oni koji su registrovani za PDV mogu ostvariti pravo na odbitak poreza.
Ilić je na današnjoj konferenciji za novinare ponovio da će PDV stvoriti jednak privredni ambijent za sve obveznike, pošto će smanjiti sivu ekonomiju i eliminisati neposrednu konkurenciju onih koji ne plaćaju poreze, i podsetio na to da rok za registraciju poreskih obveznika ističe 30. septembra.

On je naveo da se do 14. septembra prijavilo više od 1.100 obveznika i da će prihod u budžetu, zahvaljujući uvođenju PDV-a, biti povećan za 30 odsto.

Kazne za pravna lica koja se ne evidentiraju do 30. septembra iznose od 100 hiljada do milion dinara, dok su kazne za preduzetnike u visini od 12.500 do 500 hiljada dinara, a za odgovorno lice u firmama od 10 hiljada do 50 hiljada dinara.

Obavezu da se evidentiraju za porez na dodatu vrednost imaju sva lica koja su u prethodnih 12 meseci ostvarila ukupan promet veći od milion dinara, a manji od dva miliona dinara, odnosno koji procenjuju da će u narednih 12 meseci ostvariti ukupan promet veći od milion dinara, ponovio je Ilić i dodao da se evidencione prijave mogu dobiti u bilo kojoj filijali ili ekspozituri Poreske uprave, kao i na njenoj Internet adresi.
bullet
bullet
bullet
bullet
bullet
bullet
bullet
bullet


Ministarstvo finansija Republike Srbije
Kneza Miloša 20, 11000 Beograd