Ministarstvo finansija - Vlada republike Srbije
Napredna pretraga akcija


Vesti
Verzija za štampu
Guverner Radovan Jelašić i ministar finansija Mlađan Dinkić o privatizaciji banaka i odnosima sa Međunarodnim monetarnim fondom
08.06.2004.

Devizne rezerve Narodne banke Srbije biće od sutra ojačane sa 147 miliona dolara, čije povlačenje je Međunarodni monetarni fond odobrio Srbiji i Crnoj Gori posle devetomesečne pauze. Time je nastavljeno sprovođenje trogodišnjeg finansijskog aranžmana sa MMF-om, povraćeno je poverenje ove finansijske institucije i ojačan međunarodni kredibilitet zemlje, a dogovor sa Fondom istovremeno otvara vrata za dobijanje drugih kredita, pre svega od Svetske banke i Evropske unije, rekao je Radovan Jelašić guverner Narodne banke Srbije na konferenciji za štampu, koju je sa Mladjanom Dinkićem, ministrom finansija, održao u Vladi Srbije.
Ova odluka MMF-a, po rečima Dinkića, predstavlja najveći uspeh na finansijskom planu Vlade Srbije u protekla tri meseca, pošto šalje međunarodnoj zajednici nedvosmislenu poruku da se u zemlji tri godine sprovodi dogovorena makroekonomska politika i da to garantuje stabilnost za ulaganja u Srbiju. U ovoj godini očekuje se 750 miliona dolara stranih direktnih investicija, od čega polovina treba da budu nove grin- fild investicije, rekao je Dinkić. On je istovremeno podsetio da to što je u poslednji čas izbegnut prekid aranžmana sa Međunarodnim monetarnim fondom znači da će po njegovom isteku, krajem 2005, Srbija dobiti i otpis preostalih 15 odsto obaveza prema Pariskom klubu, u iznosu od oko 700 miliona dolara. Zahvaljujući tome ukupni dug prema toj vrsti poverilaca će se na kraju svesti na 1,8 milijardi dolara.

Guverner Narodne banke Srbije, govoreći o prodaji 88 odsto vlasništva države u Jubanci - za šta je javni tender pod nadzorom NBS raspisan 28.maja ove godine- konstatovao je da za privatizaciju ove banke, inače pete po veličini bilansne sume u Srbiji, postoji veliki interes. Do 19. juna svojim prijavama taj interes treba da potvrde potencijalni strateški partneri. Privatizacijom Jubanke investitor dobija mogućnost ulaska u ekspanzivno rastući bankarski sektor Srbije, ugledno ime, visoko stručne radnike i odgovoran menadžment, kvalitetnu mrežu filijala širom Srbije, restrukturiranu banku sa “ očišćenim” bilansima i šansu za dalji razvoj celokupnih aktivnosti Jubanke, konstatovao je Jelašić.

Sve do završne faze privatizacije Jubanke, neće biti raspisivanja novog tendera za banke u kojima država ima većinski paket akcija, rekao je ministar finansija Mlađan Dinkić, najavljujući prodaju manjinskih paketa akcija u Eksim i Aik banci, sa čime Vlada želi da ubrza privatizaciju državnih udela u ovim bankama. Po njegovim rečima, u srpski budžet će se uskoro sliti i oko 2 milijarde dinara, što je prihod od prodaje dela nekretnina banaka u stečaju.

Interes koji pokazuju strane banke za ulazak na tržište bankarskih usluga u Srbiji i kupovinu banaka, guverner Jelašić je objasnio i činjenicom da bilansna suma bankarskog sektora stalno raste, tako da je krajem prošle godine dostigla nivo od 363 milijarde dinara. Uvećava se i depozitna baza i samo u prva četiri ovogodišnja meseca ojačana je za 10 odsto.U protekle tri i po godine banke su odobrile 224 milijarde dinara novih kredita, što je oko 3 milijarde evra, odnosno više od sredstava dobijenih od Svetske banke, MMF-a i Evropske unije zajedno, a što odslikava razvoj i poverenje u domaći bankarski sektor. Samo u prva četiri ovogodišnja meseca odobreno je 26 milijardi dinara, ili oko 360 miliona evra, novih kredita, pri čemu su 62 odsto od toga dobila preduzeća, rekao je Jelašić. Upravo takva ” zdrava struktura” kredita podstaći će razvoj investicija i omogućiti planirani rast bruto domaćeg proizvoda u narednim godinama od po pet odsto.

To, uz činjenicu da se u ovoj godini očekuje rast društvenog proizvoda veći od 6 odsto- iako je Srbija srednje zadužena zemlja- garantuje da nam ne preti dužnička kriza, ukoliko se nastavi ekonomska politika koju sprovodi sadašnja Vlada i kakvu je vodila prethodna u prve dve godine svog mandata, konstatovao je ministar finansija Mlađan Dinkić.
bullet
bullet
bullet
bullet
bullet
bullet
bullet
bullet


Ministarstvo finansija Republike Srbije
Kneza Miloša 20, 11000 Beograd