Ministarstvo finansija - Vlada republike Srbije
Napredna pretraga akcija


Vesti
Verzija za štampu
Poreske olakšice za zapošljavanje starijih od 45 godina
29.05.2004.

Ministar finansija u Vladi Republike Srbije Mlađan Dinkić najavio je donošenje zakona o doprinosima za obavezno socijalno osiguranje, koji bi trebalo da pospeši zapošljavanje onih koji su tokom tranzicije izgubili posao. Dinkić je u razgovoru sa direktorom, glavnim urednikom i novinarima "Politike" govorio o zaokruženju poreskih zakona, suzbijanju sive ekonomije i drugim ekonomskim temama.
Ministarstvo finansija pripremilo je zakon pre nekoliko dana, a njegovo razmataranje na sednici Vlade Srbije očekuje se 10. juna. Prema njegovim rečima, ovo predloženo zakonsko rešenje predviđa da preduzeća koja zaposle osobe starije od 45 godina imaju posebne poreske olakšice, između 30 i 60 odsto. Razmatra se i mogućnost da se slične olakšice uvedu i za zapošljavanje pripravnika, odnosno da stopa doprinosa za njihovo zapošljavanje bude niža u prve dve godine.

Prema Dinkićevim rečima, ako poslodavac zaposli nekoga sa evidencije biroa rada, a ima 45 godina, platiće 30 odsto manje ukupne doprinose nego oni koji se zapošljavaju u ostalim slučajevima, a ako ima više od 50 godina platiće 60 procenata manji doprinos. U predloženim rešenjima predviđa se i ukidanje minimalne osnovice za plaćanje doprinosa.

U nekim granama, kao što su tekstilna, industrija kože i obuće, drvoprerađivačka i industrija nameštaja, plaća se doprinos na znatno veće osnovice nego što su bruto plate koje se isplaćuju. Isto važi i za neke samostalne delatnosti. Ukida se spektar obaveznih, minimalnih osnovica i uvodi jedinstvena stopa u iznosu od 40 odsto od bruto plate.

To znači da će ove grane, kako je istakao ministar, imati smanjenje plaćanja stope doprinosa za više od 40 procenata, a neke za više od 50 procenata, dok bi u proseku cela privreda, ako se uključi i ukidanje poreza na fond zarada od 3,5 odsto koji se plaća na bruto platu, imala za oko trećinu manje opterećenje.

Na pitanje šta očekuje u slučaju "šećerne afere", Dinkić je odgovorio da su za aktuelnu Vladu svi isti pred propisima i dodao da ako je neko prekršio bilo koji zakon moraće da odgovara, materijalno ili krivično u zavisnosti od težine prekršaja. U slučaju "MK komerca" , činjenica je, kako kaže Dinkić, da je bilo nepravilnosti u poslovanju.

Upitan za naplatu ekstraprofita od „Mobtela”, koja se očekuje za desetak dana, Dinkić je odgovorio da postoji nekoliko opcija - da sam „Mobtel” plati porez, da se krene u prinudnu naplatu, koja neće biti izvršena za deset dana već će tada početi ili reprogramiranje duga u skladu sa zakonom. Što se tiče vlasničkog udela u „Mobtelu”, ministar je rekao da je interresorna grupa skoro završila taj posao i da će uskoro zaključak proslediti Vladi Srbije.
bullet
bullet
bullet
bullet
bullet
bullet
bullet
bullet


Ministarstvo finansija Republike Srbije
Kneza Miloša 20, 11000 Beograd