Ministarstvo finansija - Vlada republike Srbije
Napredna pretraga akcija


Vesti
Verzija za štampu
Novac od akciza za naknade nezaposlenima i penzije zemljoradnicima
22.05.2004.

Ministar finansija u Vladi Republike Srbije Mlađan Dinkić izjavio je povodom izglasavanja seta poreskih zakona na jučerašnjoj sednici Skupštine Srbije, da će usvojenim izmenama i dopunama Zakona o akcizama budžet Srbije dobiti 3,5 milijardi dinara, koje će biti iskorišćene za ubrzanu isplatu naknada za nezaposlene i penzija zemljoradnicima.
Dinkić je naveo da će usvajanje dopuna Zakona o hartijama od vrednosti i drugih finansijskih dokumenata omogućiti da već 28. maja bude objavljen tender za privatizaciju "Jubanke", a do septembra i za "Novosadsku" i "Kontinental banku".

On je istakao da je od velikog značaja i izglasavanje Zakona o Nacionalnoj korporaciji za osiguranje stambenih kredita, i najavio da će Ministarstvo finansija u najkraćem roku predložiti izbor rukovodstva te institucije, kako bi prvi stambeni krediti mogli da se osiguraju već u septembru.

Ministar je naveo da je usvojeni Zakon o osiguranju važan za postavljanje temelja novog sistema osiguravajućih društava, i objasnio da će u tom sektoru biti uveden red, imajući u vidu to da predviđenim zakonskim rešenjem Narodna banka Srbije preuzima kontrolu rada osiguravajućih kuća.

Kada je reč o Zakonu o javnim nabavkama, usvojenim izmenama biće omogućen povoljniji tretman domaćih proizvođača u odnosu na strane, tako da će i naša industrija biti više uposlena.

Ministar finansija ocenio je da će značajne izmene Zakona o poreskom
postupku i poreskoj administraciji poboljšati finansijsku disciplinu
i dodatno doprineti porastu naplate poreza, i naveo podatak da je ona u prva četiri meseca ove godine za 20 odsto veća nego u istom periodu prošle godine.
bullet
bullet
bullet
bullet
bullet
bullet
bullet
bullet


Ministarstvo finansija Republike Srbije
Kneza Miloša 20, 11000 Beograd