Ministarstvo finansija - Vlada republike Srbije
Napredna pretraga akcija


Vesti
Verzija za štampu
Dogovoreno unapređenje regionalne saradnje
21.05.2004.

Ministar finansija u Vladi Republike Srbije Mlađan Dinkić, koji učestvuje na regionalnom skupu ministara finansija i guvernera centralnih banaka na Brdu kod Kranja, izjavio je danas da je tokom skupa dogovoreno da se unapredi regionalna saradnja, uspostavi slobodna trgovina između zemalja koje nisu članice Evropske unije i poveća nivo investicija privreda u regionu kako bi se pospešio privredni razvoj.
Dinkić je za agenciju Tanjug rekao da su u razgovoru sa slovenačkim ministrom finansija Dušanom Mramorom razmenjena iskustva koja je imala Slovenija, koja je 1. maja postala članica EU.

Ministar finansija ukazao je na to da ulazak u Evropsku uniju znači i prilagođavanje budžeta zahtevima koje ona nameće, što je višegodišnji posao, i ocenio da će, prema iskustvima i utiscima koje nosi sa sastanka na Brdu kod Kranja, morati da se izvrše značajne promene u planiranju budžeta u narednim godinama.

On je naveo da će Janez Potočnik, član Evropske komisije za proces proširivanja EU iz Slovenije, narednih godina, kako je sam istakao, pomagati Srbiji i Crnoj Gori u procesu skraćivanja napora na putu ka ulasku u Evropsku uniju.

Dinkić je pozvao svog slovenačkog kolegu Mramora da poseti Beograd, jer, kako je ocenio, postoji veliko zanimanje Slovenije za privredni rast i razvoj u Srbiji.

Mnoga slovenačka preduzeća, posebno nakon što je Slovenija postala članica EU, žele da investiraju u Srbiju, rekao je ministar finansija i izrazio očekivanje da će se i slovenačko tržište otvoriti za proizvode iz Srbije. On je naveo da su slovenački predstavnici pozdravili takvu ideju, i dodao da u tom kontekstu očekuje poboljšanje međusobne saradnje.
bullet
bullet
bullet
bullet
bullet
bullet
bullet
bullet


Ministarstvo finansija Republike Srbije
Kneza Miloša 20, 11000 Beograd