Ministarstvo finansija - Vlada republike Srbije
Napredna pretraga akcija


Vesti
Verzija za štampu
Siti grupa zainteresovana za Mobtel
18.04.2004.

Ministar Dinkić najavio je danas da će delegacija jedne od najvećih svetskih investicionih grupacija Siti grup (City Group), sredinom maja u Beogradu pregovarati o učešću u privatizaciji Mobtela, prenosi agencija Beta.
"Siti grup zainteresovana je generalno za sektor telekomunikacija u Srbiji", rekao je Dinkić, koji se sastao sa predstavnicima Siti grupe tokom godišnje skupštine Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) u Londonu.

Ministar je naveo i da se danas sastao i sa delegacijom EBRD-a, sa kojom je razgovarao o reformama bankarskog sektora u Srbiji i najavio nova ulaganja te banke u Srbiji.

Prema njegovim rečima, EBRD je zainteresovana za dokapitalizaciju nekoliko banaka u Srbiji, pre svega za Nacionalnu štedionicu, Kulsku banku i Delta banku.
Interesovanje stranih investitora bilo je veoma veliko i za privatizaciju banaka i to ne samo onih koje je država ponudila - Novosadsku, Kontinental i Jubanku, već i za druge, kao što su Panonska i Niška banka.

Prva investicija u kojoj će učestvovati EBRD biti izgradnja američke fabrike Bol pekidžing (Ball packaging) početkom maja u Zemun Polju. Ukupna vrednost te investicije je 80 miliona dolara, rekao je ministar Dinkić.

Sledeći projekat EBRD-a odnosi se na regulisanje sistema prečišćavanja otpadnih voda u Subotici, koji bi trebalo da bude potpisan u drugom kvartalu, a vredan je devet miliona evra.

EBRD je spreman da uloži i 35 miliona evra za modernizaciju kontrole letenja na beogradskm aerodromu, dodao je Dinkić.

Dinkić će sutra učestvovati na završnom sastanku Odbora guvernera, kojem prisustvuju ministri finansija svih članica, a zakazan je i susret sa guvernernerom EBRD za Švedsku Gunarom (Gunnar) Lundom.

Za sutra su planirani i razgovori sa predstavnicima velikih banaka - Ju-Bi-Es investment banke (UBS Investment Bank), Rajfajzen banke (Raiffeisen Bank), Nordik investment banke (Nordic Investment Bank) i Dojče banke (Deutsche Bank).
bullet
bullet
bullet
bullet
bullet
bullet
bullet
bullet


Ministarstvo finansija Republike Srbije
Kneza Miloša 20, 11000 Beograd