Ministarstvo finansija - Vlada republike Srbije
Napredna pretraga akcija


Vesti
Verzija za štampu
Postignut dogovor oko regulisanja dužničko-poverilačkih odnosa između Rusije i Srbije
11.11.2003.

"Za poslednjih deset dana, tokom kojih su delegacije Vlade Republike Srbije boravile u zvaničnim posetama Švedskoj, Japanu, Kini i Rusiji, regulisano je milijardu dolara potraživanja", izjavio je ministar za finansije i ekonomiju Božidar Đelić po povratku u Beograd i istakao da je tokom posete Moskvi koja je bila poslednja na ovom putovanju postignut dogovor o okviru za regulisanje klirinškog duga bivšeg SSSR-a republikama bivše SFRJ, kao i duga NIS-a ruskom Gazpromu.
Pored toga, najvažniji rezultat poseta ovim zemljama je i otpis 70 miliona dolara duga Naftne industrije Srbije (NIS) kineskom "Sinohemu". Ministar Đelić je naglasio da preostali iznos duga NIS-a neće opterećivati građane kao poreske obveznike, jer je regulisanje tih potraživanja isključivo stvar Naftne industrije Srbije. On je dodao da dogovor koji je postignut po pitanju duga NIS-a prema "Sinohemu" otvara mogućnost i za regulisanje ostatka dugovanja koja Srbija ima prema Kini u iznosu od oko 200 miliona dolara.

Đelić je podsetio na to da pregovori sa Rusijom o regulisanju međusobnih dužničko-poverilačkih odnosa traju već tri godine, a da su intezivirani u martu ove godine, kada je Ruska Federacija parafirala multilateralni sporazum o visini i raspodeli klirinškog duga bivšeg SSSR-a prema republikama bivše SFRJ u ukupnom iznosu od 1.290.000.000 klirinških dolara, pri čemu od te sume Srbiji i Crnoj Gori pripada 38 odsto, ili 491 milion klirinških dolara.

Posle definisanja početnih okvira, vođeni su pregovori oko kursa koji treba da omogući prelazak sa klirinških dolara na prave, američke dolare. Prvobitni kurs od 0,5 realnih dolara za jedan klirinški dolar, što je predložila ruska strana, povećan je na 0,625 realnih dolara za jedan klirinški, rekao je ministar Đelić i objasnio da taj ustupak Rusije iznosi 163 miliona dolara za ukupnu sumu, odnosno 62 miliona dolara za deo koji pripada Srbiji i Crnoj Gori.

Prema njegovim rečima, dogovorom o kursu, suma od 491 milion klirinških dolara pretvorena je u ukupno 306,7 miliona realnih dolara, od čega Crnoj Gori pripada 18, a Srbiji 288,7 miliona dolara.

Đelić je naveo da je od ukupno tri mogućnosti za regulisanje ovog duga, naša delegacija prihvatila najbolje rešenje, a to je da suma od 288,7 miliona dolara bude iskorišćena za dva ključna nacionalna projekta u Srbiji -revitalizaciju Termoelektrane "Đerdap" u iznosu od 100,6 miliona američkih dolara, i za pokrivanje duga NIS-a prema najvećem svetskom proizvođaču gasa - ruskom "Gazpromu", za koji je utvrđeno da zaključno sa 31. julom ove godine iznosi 248 miliona američkih dolara.

"Termoelektrana Đerdap od 1972. godine nije bila realno revitalizovana ili remontovana. Zahvaljujući ovom aranžmanu, naredne godine će započeti najveća kapitalna investicija u našoj zemlji u poslednjih 30 godina, čija će realizacija trajati narednih šest godina", istakao je ministar finansija i dodao da će to rezultirati produžetkom tehničke validnosti ove termoelektrane za 40 godina, ali i uspostavljanjem stabilnog izvora električne energije za građane Srbije.

Đelić je dodao da se na ovaj način otvara mogućnost da naša preduzeća imaju obezbeđen posao tokom narednih šest godina, jer će rusko preduzeće "Energomaš eksport", koje je pobedilo na međunarodnom tenderu za revitalizaciju Đerdapa, u tom poslu angažovati brojna domaća preduzeća, kao što su "Termoelektra", "Sever" iz Subotice, MIN, "Goša", "Lola sistem", "Prva petoletka", Institut IMS, "Antikor", Lola institut, Institut Nikola Tesla i druga, čije će se upošljavanje pozitivno odraziti na ekonomiju cele zemlje.

Ministar finansija je rekao da je za ostatak našeg potraživanja obezbeđeno 203 miliona dolara za pokrivanje duga koji NIS ima prema "Gazpromu" i objasnio da će biti podmireno četiri petine postojećeg velikog duga NIS-a koji je nastao u periodu od 1994. do 2000. godine, dok će jedna petina, u iznosu od 46,4 miliona dolara, ruskoj strani biti izmirena kroz izvoz dobara i usluga iz Srbije na rusko tržište, ali i na treća tržišta. On je dodao da je "Gazprom", u tom kontekstu, najavio mogućnost da građevinari iz Srbije i Crne Gore budu uključeni u izgradnju objekata ovog ruskog giganta u Turskoj.

Zahvaljujući ovakvom aranžmanu, gasna linija u NIS-u moći će da se revitalizuje, a sam NIS uđe u proces restrukturiranja, pri čemu postoji i mogućnost za potpisivanje dugoročnog ugovora kojim bi "Gazprom" snabdevao Srbiju gasom. Na taj način bi bila postignuta veća sigurnost i stabilnost u snabdevanju gasom, ali i niže cene za građane.

Đelić je rekao će ovaj početni okvir za regulisanje međusobnih dužničko-poverilačkih odnosa biti dorađen i parafiran u vladama Srbije, Crne Gore i Rusije, posle čega bi do kraja ove godine trebalo da usledi potpisivanje sporazuma u Moskvi, a potom i njegova ratifikacija u Skupštini SCG i Ruskoj Dumi.

"Ovo su bili izuzetno teški pregovori. Nijedna strana nije postigla maksimum u njima, ali je pronađeno dobro rešenje i za Rusiju i za Srbiju", rekao je Đelić i naglasio da je princip da srpska i ruska strana pregovaraju bez ikakvih posrednika u potpunosti ispoštovan.

bullet
bullet
bullet
bullet
bullet
bullet
bullet
bullet


Ministarstvo finansija Republike Srbije
Kneza Miloša 20, 11000 Beograd