Министарство финансија - Влада републике Србије
Напредна претрага akcija


Вести
Верзија за штампу
ЕБРД одобрила кредит од 60 милиона евра за енергетику
21.10.2003.

Европска банка за обнову и развој одобрила је данас Србији и Црној Гори кредит у износу од 60 милиона евра за проширење површинског копа "Тамнава запад" и модернизацију телекомуникационе мреже Електропривреде Србије.
Споразум о кредиту, који је одобрен на период од 15 година, потписали су министар за економске односе Србије и Црне Горе са иностранством Бранко Луковац, директор сектора за енергетику ЕБРД-а Ентони Марш, министар финансија у Влади Републике Србије Божидар Ђелић и генерални директор ЕПС-а Лјубомир Герић.

Ђелић је истакао да ће овај кредит мобилисати око 120 милиона евра, јер ће пројекат у каснијим фазама спровођења додатно финансирати и Европска инвестициона банка и немачки финансијски фонд Кфw у укупном износу од 49 милиона евра. Он је прецизирао да је Влада Швајцарске одобрила донацију од 10 милиона евра, а Европска унија милион евра, за реализацију овог пројекта, док је Влада Канаде пружила помоћ у консалтингу за припрему пројекта.

Министар финансија навео је да ће контрагаранцију за овај кредит, који је одобрен уз грејс период од четири године, дати Влада Србије, а Министарство финансија отвориће специјални рачун на који ће ЕПС бити обавезан да уплаћује средства за отплату кредита.

bullet
bullet
bullet
bullet
bullet
bullet
bullet
bullet


Министарство финансија Републике Србије
Кнеза Милоша 20, 11000 Београд