Ministarstvo finansija - Vlada republike Srbije
Napredna pretraga akcija


Vesti
Verzija za štampu
Predstavljanje Nacrta zakona o porezu na dodatu vrednost
18.09.2003.

Ministar finansija i ekonomije Republike Srbije, Božidar Đelić; zamenik ministra, Milica Bisić i Slavica Stefanović, šef tima za uvodenje PDV-a, predstaviće danas u 15.15 časova na konferenciji za novinare u Vladi Srbije
Porez na dodatu vrednost (PDV) se u Srbiju uvodi 1. januara 2004. godine. PDV je napopularniji način oporezivanja prometa robe i usluga i primenjuje se u više od 120 zemalja. Karakteristika takvog načina oporezivanja je što se u svakoj fazi prometnog ciklusa plaća porez, ali tako da pogađa samo onu vrednost koja je u toj fazi dodata od strane učesnika u prometu - poreskog obveznika. Osnovni cilj poreza na dodatu vrednost je da obuhvati što veći obim dobara i usluga, i da olakša i pojednostavi postupak utvrđivanja i naplate poreske obaveze.
PDV obezbeđuje bolju zaštitu od poreske utaje, jer kontroliše sve faze proizvodnje i prometa, pospešuje izvoz, omogućava pravo na poreski odbitak, ne samo u slučaju prometa dobara, već i za izvršene usluge. Uvođenje poreza na dodatu vrednost je i jedan od uslova za pristupanje naše zemlje Evropskoj uniji.
Očekuje se da će se o Predlogu zakona o porezu na dodatu vrednost poslanici Skupštine Srbije izjasniti početkom oktobra.
bullet
bullet
bullet
bullet
bullet
bullet
bullet
bullet


Ministarstvo finansija Republike Srbije
Kneza Miloša 20, 11000 Beograd