Ministarstvo finansija - Vlada republike Srbije
Napredna pretraga akcija


Vesti
Verzija za štampu
Usvojen Akcioni plan
06.06.2003.

Članovi Vlade Republike Srbije usvojli su, na jučerašnjoj sednici, Akcioni plan o harmonizaciji ekonomskih odnosa Srbije i Crne Gore, saopšteno je na konferenciji za novinare. Ministar finansija i ekonomije Božidar Đelić, jedan od učesnika konferencije, ocenio je da će smanjenje carinskih stopa usloviti smanjenje javnih prihoda za oko 70 miliona evra godišnje, što je već uračunato u plan izrade rebalansa budžeta. On je dodao da iz EU već stižu signali da će uz već odobrenih 130 miliona evra, Srbiji i Crnoj Gori biti dato i dodatnih 70 miliona evra makrofinansijske podrške, upravo zahvaljujući Akcionom planu.
On je rekao da je na sednici Vlade usvojen i Nacrt carinskog zakona, kojim su predviđene sve one nadležnosti koje su neophodne carinskoj službi Srbije kako bi imala pune ingerencije nad teritorijom Srbije i kako bi sa kancelarijom carine Crne Gore, na nivou državne zajednice, mogla da garantuje za poreklo robe koja se nalazi na teritoriji Srbije i Crne Gore.
Članovi Vlade očekuju da se posle usvajanja Akcionog plana, na Samitu Evropske unije u Solunu konkretizuje politika EU prema državnoj zajednici. To podrazumeva početak izrade Studije izvodljivosti i početak procesa stabilizacije i pridruživanja, odnosno definisanje rokova i uslova koje Srbija i Crna Gora mora da ispuni da bi stekla šengenski status.

bullet
bullet
bullet
bullet
bullet
bullet
bullet
bullet


Ministarstvo finansija Republike Srbije
Kneza Miloša 20, 11000 Beograd