Ministarstvo finansija - Vlada republike Srbije
Napredna pretraga akcija


Vesti
Verzija za štampu
Inicijativa za formiranje biroa za bonitet
20.05.2003.

Beograd, 20. maj 2003. godine - Ministar finansija i ekonomije u Vladi Republike Srbije Božidar Đelić podržao je danas inicijativu Udruženja banaka Srbije (UBS) za formiranje kreditnog biroa koji bi za potrebe banaka, država i drugih korisnika pratio bonitet bankarskih klijenata
Formiranje kreditnog biroa ima za cilj smanjenje rizika pogrešnih plasmana banaka i uvođenje veće finansijske discipline u korišćenju bankarskih usluga.

Ministar Đelić rekao je na sedmoj sednici Upravnog odbora Udruženja banaka Srbije (UBS) da će prilikom izbora i implementacije modela kreditnog biroa Srbija morati da izabere da li će da prihvati evropski ili američki model.

On je objasnio da evropski model kreditnog biroa počiva na pozitivnoj selekciji bankarskih klijenata, što znači da biro izdaje potvrdu da je potencijalni klijent banke uglavnom bio ažuran u izmirivanju svojih obaveza. Američki model biroa, međutim, mnogo je restriktivniji i počiva na "negativnoj selekciji klijenata". To znači da biro može da izda povrdu da su pojedini klijenti - fizička lica, imali probleme sa bankama jer nisu uredno izmirivali svoje obaveze, zbog čega im banke neće odobravati kredite, rekao je Đelić.

Ministar finansija dodao je da u pojedinim zemljama razvijene tržišne ekonomije biro radi u okviru određenih institucija (poput UBS), dok u nekim funkcioniše samostalno. On je najavio i formiranje posebnog sektora u okviru Ministarstva finansija koji će pratiti rad svih institucija finansijskog sistema zemlje i u skladu sa Ustavnom poveljom, preuzeti dosadašnje poslove Saveznog ministarstva finansija, prenosi agencija Tanjug.
bullet
bullet
bullet
bullet
bullet
bullet
bullet
bullet


Ministarstvo finansija Republike Srbije
Kneza Miloša 20, 11000 Beograd