Ministarstvo finansija - Vlada republike Srbije
Napredna pretraga akcija


Vesti
Verzija za štampu
Đelić najavio predlaganje seta zakona za uvođenje reda u finansijama
04.04.2003.

Ministar finansija i ekonomije Božidar Đelić izjavio je danas da je cilj ekonomske politike Vlade Republike Srbije istovremeno obezbeđenje finansijske stabilnosti i privrednog rasta zemlje, jer razvoj finansijskog tržišta podstiče revitalizaciju realnog sektora, odnosno privrede i obrnuto. Na okruglom stolu "Stanje, uslovi i perspektive razvoja finansijskog tržišta i tržišta osiguranja" u Privrednoj komori Beograda, Đelić je ukazao na to da je današnjim stupanjem na snagu Zakona o ministarstvima i Zakona o rebalansu budžeta, razvoj finansijskog tržišta prešao u nadležnost Ministarstva finansija, koje će u narednom periodu predložiti čitav set zakona kojima se obezbeđuje uvođenje većeg reda u finansijama zemlje.
Đelić je ocenio da će početkom leta biti usvojen zakon o osiguranju, čiji je nacrt već izrađen, kako bi se uveo veći red u toj delatnosti i izvršilo restrukturiranje i privatizacija osiguravajućih kompanija.

Predviđenim izmenama i dopunama zakona koji reguliše rad Agencije za sanaciju banaka, proširena su ovlašćenja Agencije, tako da će ona obavljati privatizaciju finansijskog sektora (banaka), najavio je Đelić i dodao da će uskoro u Skupštini Srbije biti usvojen i zakon o javnom dugu, koji će regulisati kako i na koji način će se Srbija zaduživati kod međunarodnih finansijskih institucija.

Đelić je objasnio da će državna zajednica Srbija i Crna Gora davati garancije finansijskim institucijama za zajmove, koje će koristiti i vraćati same članice zajednice, odnosno posebno Srbija, posebno Crna Gora.

Ministar finansija najavio je da će sledeće nedelje, Trezor kao nova institucija finansijskog sektora, emitovati kratkoročne hartije od vrednosti, što će doprineti pokrivanju budžetskog deficita. Uskoro će biti usvojen i zakon o izmirenju obaveza države Srbije po osnovu zajma za privredni preporod Srbije.

Takođe, kako je rekao Đelić, do kraja leta biće usvojeni zakon o privrednim društvima, zakon o dobrovoljnim penzionim fondovima i zakon o investicionim fondovima, a u pripremi su i nacrti zakona o Agenciji koja će vršiti osiguravanje hipotekarnih kredita i zakona o fondu za garanciju kredita za mala i srednja preduzeća.

"Beograd bi mogao uskoro da postane London u jugoistočnoj Evropi, najjači finansijski centar u regionu", rekao je Đelić i dodao da je Srbija izabrala kontinentalno-evropski model u razvoju finansijskog tržišta.
bullet
bullet
bullet
bullet
bullet
bullet
bullet
bullet


Ministarstvo finansija Republike Srbije
Kneza Miloša 20, 11000 Beograd