Министарство финансија - Влада републике Србије
Напредна претрага akcija


Вести
Верзија за штампу
Окончан штрајк просветара, данас почиње настава
24.02.2003.

Министар просвете и спорта, господин Гашо Кнежевић и министар финансија и економије, господин Божидар Ђелић, потписали су Протокол са представницима три синдиката образовања - Унијом синдиката просветних радника Србије, Синдикатом образовања Србије и ГСПРС "Независност". Потписани Протокол регулише обавезе Министарства просвете и спорта и синдиката, а настава за ђаке у чијим су школама наставници штрајковали, почиње у понедељак, 24. фебруара.
Резултат преговора штрајкача и Владе Републике Србије је повећање плата у просвети, и то у фебруару, марту и априлу за 3,5%, у мају и јуну за 4% и у јулу, августу и септембру за 4,5%. О платама за октобар и новембар разговараће се накнадно.

Штрајк, који нису подржале све школе у Србији, окончан је у петак, 21. фебруара. Последњег дана штрајка настава је била у потпуности обустављена у 225 школа, а скраћени часови држани су у 181 школи. Другим речима, у штрајку је било 396 од 1755 основних и средњих школа у Србији.

Републички министар финансија, Божидар Ђелић, изнео је свој став поводом надокнаде наставе пропуштене због штрајка. “Тај штрајк је био незаконит и биће последица, у смислу да оне школе које нису попуниле законске услове за рад мораће да надокнаде те часове. Чујем ту и тамо неке накнадне интерпретације, али Бога ми, тамо где се штрајковало има да се надокнади, јер деца не смеју да испаштају због тог незаконитог штрајка.”, сматра Ђелић.
bullet
bullet
bullet
bullet
bullet
bullet
bullet
bullet


Министарство финансија Републике Србије
Кнеза Милоша 20, 11000 Београд