Ministarstvo finansija - Vlada republike Srbije
Napredna pretraga akcija


Vesti
Verzija za štampu
Sledi nova poreska reforma
10.01.2003.

Ministar finansija i ekonomije u Vladi Republike Srbije Božidar Đelić najavio je da će krajem ove godine početi "velika poreska reforma", koja će se odnositi na porez na dodatnu vrednost. "Uvođenjem poreza na dodatnu vrednost, uz suzbijanje sive ekonomije, stvaraju se uslovi za snižavanje stope ukupnog poreza koja je sada 20 procenata", rekao je Đelić jagodinskoj televiziji "Palma plus", a prenosi agencija Beta.
Prema njegovim rečima, to je u interesu svih, "jer oni koji ne plaćaju porez ne kradu od države, već od građana".

Đelić je rekao da će poreska uprava i poreska policija biti "snažno opremljene", jer je uslov za smanjenje poreza taj da svi plaćaju svoje obaveze.

"Država će tokom ove godine formirati Garantni fond. To će omogućiti da Vlada garantuje za pola milijarde glavnice kredita poslovnim banakama, koje će dati novim preduzetnicima koji ne mogu da založe svoju imovinu kao hipoteku", rekao je Đelić i ocenio da će time banke biti ohrabrene da kreditiraju razvoj malih i srednjih preduzeća, čime se otvara mogućnost da u 2003. godini bude otvoreno na desetine hiljada novih radnih mesta.

Ministar finansija je najavio da u ovoj godini predstoji "veliko spremanje u domenu osiguravajućih društava", kao i da će posebna pažnja biti usmerena na regulisanje njihovih odnosa posle donošenja Ustavne povelje Srbije i Crne Gore.
bullet
bullet
bullet
bullet
bullet
bullet
bullet
bullet


Ministarstvo finansija Republike Srbije
Kneza Miloša 20, 11000 Beograd