Ministarstvo finansija - Vlada republike Srbije
Napredna pretraga akcija


Vesti
Verzija za štampu
Fiskalne kase i obaveza uzimanja računa
03.12.2002.

Izmenama i dopunama Zakona o porezu na promet propisana je obaveza uvođenja registar kasa sa fiskalnom memorijom. Evidentiranje prometa preko registar kase sa fiskalnom memorijom vršiće sva lica koja vrše prodaju proizvoda na malo i pružanje usluga građanima. Izmene Zakona vezane za uvođenje fiskalnih kasa stupaju na snagu 1. januara 2003. godine.
Od obaveze evidentiranja prometa preko kasa sa fiskalnom memorijom izuzeti su:
- poljopivredni proizvođači koji prodaju proizvode na pijačnim tezgama i drugim sličnim objektima, kao i
- samostalne radnje koje na pijačnim tezgama i drugim sličnim objektima prodaju sopstvene proizvode zanatstva i domaće radinosti.

Vlada Republike Srbije svojim propisom utvrdiće način evidentiranja prometa preko fiskalnih kasa, način korišćenja, servisiranja i kontrole fiskalnih kasa. Takođe Vlada će utvrditi i dinamiku uvođenja fiskalnih kasa, s tim što je krajnji rok 31. decembar 2003. godine, što znači da će se uvođenje fiskalnih kasa vršiti tokom cele 2003. godine, i to po delatnostima, ali tek nakon donošenja propisa Vlade RS.

Ovim Zakonom, takođe, propisana je kazna u iznosu od 1.000,00 dinara kupcu - fizičkom licu koji ne sačuva račun, odnosno isečak kasene trake neposredno po izlasku iz maloprodajnog objekta.

Ova odredba se primenjuje od 27. novembra 2002. godine.
bullet
bullet
bullet
bullet
bullet
bullet
bullet
bullet


Ministarstvo finansija Republike Srbije
Kneza Miloša 20, 11000 Beograd