Ministarstvo finansija - Vlada republike Srbije
Napredna pretraga akcija


Vesti
Verzija za štampu
Najniži porez na sport u Evropi
13.11.2002.

Prema novom Predlogu zakona o porezu na dohodak građana, sportisti se svrstavaju u najpovlašćeniji segment društva, sa stopom poreza od deset odsto, izjavio je ministar finansija i ekonomije Božidar Đelić, nakon razgovora sa predstavnicima sportskih saveza i udruženja, uz napomenu da je ta poreska stopa među najnižim u zemlji, a sigurno je najniži porez na sport u Evropi.
Kao primer, ministar Đelić je predožio da bi oni koji zarađuju do 600.000 dinara plaćali efektivnu stopu poreza od deset odsto, dok bi za one koji zarađuju iznad te sume dodatno oporezivanje bilo po stopi od još četiri odsto, prenosi Beta.

Očekuje se da se sa primenom izmenjenih poreskih zakona, ukoliko ih Skupština usvoji, startuje od 1. januara 2003. godine. Osim Predloga zakona o porezu na dohodak razmatrana su i pitanja oporezivanja transfera i Predlog zakona o igrama na sreću.

- Dok je Zakon o igrama na sreću pravno funkcionisao, do kraja osamdesetih godina, iz prihoda igara na sreću namenski je trošeno na amaterski sport - podsetio je Đelić, dodavši da smatra da bi se to moglo ponoviti, te da - možemo očekivati oko 60 miliona evra od ovog poreza, čijih bi 15 do 20 odsto trebalo da ide na sport.

Ministar Đelić je takodje podsetio i da imamo najpovoljniji tretman za sponzorstvo u sportu u Evropi, koji omogućava da do 3,5 odsto ukupnog prihoda preduzeća može da se da u sportsko sponzorstvo i da se taj procenat odbije od poreza na dobit preduzeća.
bullet
bullet
bullet
bullet
bullet
bullet
bullet
bullet


Ministarstvo finansija Republike Srbije
Kneza Miloša 20, 11000 Beograd