Ministarstvo finansija - Vlada republike Srbije
Napredna pretraga akcija


Vesti
Verzija za štampu
Uspostavljanje efikasnih mehanizama za sprečavanje i borbu protiv korupcije
26.10.2002.

U Centru Sava je tokom vikenda održana je konferencija "Uspostavljanje efikasnih mehanizama za sprečavanje i borbu protiv korupcije", koju su zajednički organizovali Misija OEBS-a pri SRJ i Ministarstvo finansija i ekonomije Vlade Republike Srbije. Na otvaranju konferencije govorili su premijer Zoran Đinđić, ministar Đelić i šef Misije Mark Dejvison.
Zoran Đinđić je između ostalog rekao “da nije bilo pritužbi vezanih za proces privatizacije, koji po pravilu nosi visok stepen rizika kao potencijalni "raj" za korupciju. Srbija je prošla sve testove vezane za korupciju na kojima vlade u zemljama u tranziciji najčešće padaju. Vlada je učinila veliki napor da izgradi sisteme kontrole kojima se suzbija korupcija. Prva tačka oslonca tog sistema je javnost: za sve javne finansije se mora znati gde idu i ko njima upravlja i o svemu mora postojati pisani trag. Tako će svi znati da, ukoliko se upuste u zloupotrebe, rizikuju da jednog dana budu otkriveni i kažnjeni”.

Božidar Đelić, ministar finansija i ekonomije u Vladi Srbije, naveo je da je tokom rada terenskih službi za suzbijanje korupcije (po gradovima Srbije), u proteklom periodu uhapšeno 117 osoba zbog zloupotrebe službenog položaja, te da je postignut veliki napredak u borbi protiv krijumčarenja cigareta, kao i stavljanje prometa nafte pod kontrolu države, sa ciljem da se iskoreni šverc naftnih derivata. Komentarišući paket mera Vlade za borbu protiv korupcije, koji je u pripremi, Đelić je rekao:

- To je jedna srednjeročna strategija za borbu protiv korupcije, sa akcionim planom (plan za dve do tri godine). Pripremamo Zakon o sprečavanju sukoba javnog i privatnog interesa, Kodeks za ponašanje službenika i Zakon o finansiranju političkih organizacija.Po pitanju finansiranja političkih stranaka, nastojaćemo da utvrdimo koliki iznos iz budžeta treba da izdvoji država, a koliko se može finansirati iz privatnih donacija i da li taj iznos može biti limitiran.
bullet
bullet
bullet
bullet
bullet
bullet
bullet
bullet


Ministarstvo finansija Republike Srbije
Kneza Miloša 20, 11000 Beograd