Ministarstvo finansija - Vlada republike Srbije
Napredna pretraga akcija


Vesti
Verzija za štampu
Nove šanse za investicije u Srbiji
23.10.2002.

- U Srbiji se otvaraju nove šanse za investicije zbog činjenice da će se uskoro graničiti sa Evropskom unijom, pošto Madjarska bude primljena u stalno članstvo 2004. godine, rekao je, izmedju ostalog, ministar finansija i ekonomije Božidar Đelić na predavanju o reformama poreskog sistema u Srbiji, održanom na Drugom medjunarodnom sajmu finansija "Finmar" na Novosadskom sajmu.
Prema njegovim rečima, Madjarska posle prijema u EU, investitorima više neće moći da ponudi povlastice za investicije i da tu ulogu sada može da preuzme Srbija, koja mora sve da učini da postane atraktivna za investitore.

Ove godine investicije u Srbiju dostiže nivo od 600 miliona dolara, dok se za narednu godinu očekuje jedna milijarda dolara i privredni rast od pet odsto uz jednocifrenu stopu inflacije. U sledećoj godini prioritet će imati rad na racionalizaciji javne potrošnje, pogotovo kada su u pitanju republička i savezna administracija, kao i borba protiv sive ekonomije, koja u ovom trenutku čini izmedju 35 i 40 odsto bruto nacionalnog dohotka.

- Ministarstva finansija ima za cilj da uspostavi najatraktivniji poreski sistem od svih zemalja u tranziciji. Otežavajuću okolnost za to predstavlja činjenica da je demografska slika Srbije veoma nepovoljna. U Srbiji imamo više neaktivnog stanovništva od aktivnog, više penzionera nego aktivno zaposlenih i to je jedna od najnepovoljnijih demografskih slika u Evropi, ta slika neće moći da se promeni tako brzo.

Ministar Đelić je podsetio da smo jedina zemlja u Evropi u kojoj takozvana minimalna potrošačka korpa nije oporezovana i dodao da je prošle godine ukinut porez na sveže meso, povrće, voće, jaja, lekove sa pozitivne liste i komunalije, a da se može očekivati i ukidanje poreza na ulje, mast i šećer.

Točak reformi, po mišljenju ministra, ne ide tako brzo kako svi priželjkujemo, ali stvari idu nabolje u celoj Srbiji, a naročito u Vojvodini. U prvih devet meseci, Vojvodina je zabeležila za 25 odsto veći izvoz nego prošle godine, a Srbija za 19 procenata.

- Za nekoliko meseci, Vojvodina će se graničiti sa Evropskom unijom, jer će Mađarska biti njena članica - rekao je Đelić i nazvao neznalicama one koji tvrde da su stranci "očerupali" madjarsku privredu. Djelić je izneo podatak da je prošle godine sa 38 milijardi izvoza (19 puta više od našeg izvoznog salda), Madjarska ušla u krug trideset najbogatijih zemalja u svetu. Pojašnjavajući da Srbija nikada neće biti poreski raj jer to nije „demokratski, a ni zdravo za ekonomiju jedne ozbiljne zemlje“, Đelić je najavio pooštravanje naplate poreza na prihode gradjana kako bi se izbeglo „prošlogodišnje šegačenje kada je samo 2.380 gradjana prijavilo porez“.

- Istovremeno, preduzeća u pojedinim opštinama od posebnog interesa, biće 10 godina oslobodjena plaćanja poreza ukoliko budu investirala 10 miliona evra i zaposlila najmanje sto radnika - rekao je Đelić i dodao, da s novom ekonomskom reformom i poreskom politikom mi nikako ne možemo da budemo gubitnici, jer smo već startovali od - nule.
bullet
bullet
bullet
bullet
bullet
bullet
bullet
bullet


Ministarstvo finansija Republike Srbije
Kneza Miloša 20, 11000 Beograd