Ministarstvo finansija - Vlada republike Srbije
Napredna pretraga akcija


Vesti
Verzija za štampu
Uspešan susret sa stranim privrednicima
17.10.2002.

Američka privredna komora u Jugoslaviji organizovala je juče u hotelu “Hajat” susret Božidara Đelića sa stranim privrednicima i predstavnicima međunarodnih finansijskih organizacija. Tom prilikom, ministar je predstavio poslednje poreske podsticaje koje je Vlada Republike Srbije usvojila krajem septembra, a koji će biti interesantni stranim ulagačima u našoj zemlji. Očekujući da Srbija veoma brzo postane najprivlačnija zemlja u regionu za investitore, ministar je ponovio svoj stav o neophodnosti stvaranja efikasne poreske administracije kao temelja, na kome će se zasnivati budući poreski sistem Srbije, a zatim je ukratko upoznao strane ulagače sa poreskim promenama koje se tiču standarda građana.
Ono što je najviše zanimalo prisutne, svakako su bile izmene u pogledu investicija i zapošljavanja u privredi. Kao najznačajnije novine, ministar Đelić je izdvojio smanjenje poreza na dobit preduzeća na 14%, zatim povećanje poreskog kredita na 20% (za mala preduzeća 40%) kao i umanjenje poreza tokom dve godine od zapošljavanja novog radnika u punom (100%) iznosu plata i doprinosa. Kao veoma važnu podsticajnu meru za ulaganje, Đelić je naveo velike investicije i investicije u opštinama od posebnog interesa, tj. za investicije preko šesto miliona dinara i primanje sto novih radnika poslodavac je narednih deset godina oslobođen poreza na dobit, a u nerazvijenim opštinama oslobođen je pet godina od poreza na dobit onaj poslodavac koji uloži preko šesto hiljada dinara i zaposli pet novih radnika.

Ministar Đelić je kao prioritet u narednom periodu istakao borbu protiv sive ekonomije. Jedan od elemenata te borbe je uvođenje fiskalnih kasa tokom naredne godine, a nekoliko ključnih zakona bi uskoro trebalo da se nađu pred Narodnim poslanicima. Zakoni će omogućiti stvaranje moderne i efikasne poreske administracije, čime bi se po prvi put posebna pažnja posvetila pravima poreskih obveznika, a to znači da bi poreskom obvezniku bili garantovani privatnost, tajnost prikupljenih podataka, uvid u podatke o utvrđivanju i naplati poreza, pisani odgovori na postavljena pitanja i dr. Ovim merama se pojednostavljuje postupak naplate, omogućava pravičnija raspodela i smanjenje poreskog tereta za građane i preduzetnike.
bullet
bullet
bullet
bullet
bullet
bullet
bullet
bullet


Ministarstvo finansija Republike Srbije
Kneza Miloša 20, 11000 Beograd