Ministarstvo finansija - Vlada republike Srbije
Napredna pretraga akcija


Vesti
Verzija za štampu
Srbija ulazi u novu fazu poreske reforme
26.09.2002.

Na konferenciji za novinare održanoj u Aleksincu, u sredu uveče, republički ministar Božidar Đelić, najavio je skoro donošenje novog Zakona o poreskom postupku i poreskoj administraciji kojim bi, kako je naglasio, trebalo da se uvede više reda u naplati poreza od bogatih.

- To neće biti nikakav lov na veštice. Jednostavno, oni koji u poslovnim knjigama stalno iskazuju skoro nikakvu dobit, a s druge strane žive kao carevi, moraće i da dokažu, kako je to uopšte moguće - rekao je ministar Đelić i pojasnio da će po novom zakonskom rešenju, poreska administracija moći da uporedi papire sa realnim stanjem, i ako nešto ne štima, biće sproveden odgovarajući postupak radi razreza adekvatnog poreza. Jednom rečju, ljudi će znati da svi moraju da plaćaju porez, a najviše oni najbogatiji. On je takođe, nagovestio smanjenje ili potpuno ukidanje poreza u nekim slučajevima, a znatne olakšice očekuju kako domaće, tako i strane investitore u Srbiji (opširnije u članku od 25.09.2002. - Poreske olakšice do kraja meseca pred Vladom).
Srbija ulazi u novu fazu poreske reforme, oličenu ovog puta u smanjenju poreskih stopa, uvođenju niza olakšica i konkretnog ukidanja poreza za pojedine proizvode i kategorije stanovništva. Ukida se porez na promet na ulje, mast, šećer, računare, izdavanje stanova. Svi prihodi građana spuštaju se na poresku stopu od 14 odsto. Na tu stopu se svodi i porez na dobit preduzeća. Porez se ukida na otpremnine radnika koji su stariji od 50 godina. Preduzeća koja zapošljavaju nove radnike ili ulažu investicije dobijaju poresko izuzeće i do 10 godina.
bullet
bullet
bullet
bullet
bullet
bullet
bullet
bullet


Ministarstvo finansija Republike Srbije
Kneza Miloša 20, 11000 Beograd