Ministarstvo finansija - Vlada republike Srbije
Napredna pretraga akcija


Vesti
Verzija za štampu
Srpska delegacija na Evropskom ekonomskom forumu
18.09.2002.

Delegacija Vlade Srbije, na čelu sa premijerom Zoranom Đinđićem boravila je prethodna dva dana u Salcburgu, na drugom godišnjem sastanku Evropskog ekonomskog samita, čija je tema "Transformisana Evropa - potraga za zajedničkom vizijom".

Pored premijera, srpsku delegaciju su činili i ministri: za finansije i ekonomiju Božidar Đelić, za ekonomske veze sa inostranstvom Goran Pitić i za privredu i privatizaciju Aleksandar Vlahović. Naša delegacija bila je jedna od najzaposlenijih na samitu i uvek u centru pažnje novinara.
Pres-konferencije su pokazale da stranu javnost najviše interesuje kako će se razvijati federalna kriza u zemlji, da li će Jugoslavija ući ove godine u Savet Evrope, kada će Jugoslavija postati članica EU, da li će joj biti uskraćena dalja finansijska pomoć iz SAD, da li će predstojeći izbori usporiti reforme i čak destabilizovati zemlju, kako napreduje privatizacija u Srbiji...

Srpski ministri su odgovarali na sva pitanja veoma kompetentno, samouvereno i argumentovano.Tako je premijer Đinđić, više puta ponovio da je i na ovom samitu, kao i na drugim mestima gde se okupljaju vodeći evropski i svetski lideri iz oblasti politike, finansija i bizinisa, najvažnije predstaviti Srbiju kao modernu, demokratsku, normalnu zemlju sa kojom vredi sarađivati.

Aleksandar Vlahović, srpski ministar za privredu i privatizaciju, je izjavio danas Tanjugu da su svi potencijalni investitori, s kojima je na marginama Evropskog ekonomskog samita u Salcburgu razgovarala srpska delegacija, jednodušni u oceni da su reforme u Srbiji impresivne i da idu mnogo brže nego što su reforme išle u drugim zemljama u tranziciji.

Iz niza sastanaka sa investitorima Vlahović izdvaja razgovor sa kompanijom Debis, koja je investirala u restrukturiranje Petrohemije i Rudarsko-topioničarskog basena Bor i čije se prisustvo i učešće očekuje u velikom projektu gasifikacije centralne Srbije.

On je napomenuo da postoji inicijativa Evropske banke za obnovu i razvoj za organizaciju konferencije o unapređenju konkurentnosti zemalja u Jugoistočnoj Evropi, kao i inicijativa "Juromanija", koji će u januaru svoju konferenciju posvetiti investiranju i mogućnosti investiranja u Srbiji.

Ministar Pitić, je učestvovao u diskusiji na temu "Javne institucije - uloga regulativnog i zakonodavnog sistema".
O svom susretu sa potpredsednikom firme "Orakl", Pitić kaže:
- Razgovarali smo o načinima kako Srbija može da unapredi sistem baze podataka, softvera. Dogovorili smo da se proveri jedna akademska inicijativa koju "Orakl" razvija po zemljama istočne Evrope, i da se po niskim troškovima taj sistem ubaci u naše škole, univerzitete, u vladu, svuda gde je moguće, kako bi doprinelo stvaranju jednog modernog društva. On je dodao da su došli "do par dobrih ideja i moguće je da će se po ovom pitanju stvari dalje razvijati".

Poslednji dan evropskog ekonomskog samita u Salzburgu obeležila je tema "Investiranje u Srbiju". Ministar Božidar Đelić je govorio o ekonomskom potencijalu Srbije i reformi finansijskog tržišta, koja je uzela maha u Srbiji i koja će takođe omogućiti da se uspešno ulaže u Srbiju i pomoći stvaranju zajedničkog tržišta jugoistočne Evrope, kao jednog od glavnih smernica Vlade Srbije. Odgovarajući na pitanje o eventualnom ukidanju ekonomske pomoći Vašingtona zbog Haga ministar finansija Božidar Đelić je rekao - mi smo trenutno u američkom budžetu jedina zemlja jugoistočne Evrope kojoj je povećana pomoć i da smo obećani novac dobili, a šta će dalje biti videćemo.

- Nadamo se da će se, u međuvremenu, EU reformisati i biti efikasnija u rešavanju svih regionalnih problema, rekao je premijer Srbije Zoran Đinđić na radnom stolu “Širenje EU”, i zatražio od Evropske unije da utvrdi jasnije kriterijume za prijem u članstvo te organizacije, ukazujući na planove Vlade Srbije da Jugoslavija 2004. godine postane kandidat za prijem u EU, a da 2010. godine ispuni uslove za članstvo u toj organizaciji.

Premijer je dao intervju za Vol strit džurnal, a on i ministar Đelić su govorili i za Fajnenšel tajms.

Po svemu sudeći, Srpski tim je u Salcburgu ostavio veoma dobar utisak, jer je premijer Đinđić jedini od učesnika bio pozvan da govori ne samo na prvoj plenarnoj sednici (tema: Proširenje EU), nego i na završnoj (tema: Uloga Evrope u svetu), što je svojevrsni presedan. Uz pohvale i ohrabrenja reformama započetim u Srbiji, učesnici samita su upozorili predstavnike srpske vlade da bi ona trebalo da očuva i političku stabilnost u zemlji, koja je ipak glavni preduslov za dolazak stranih investitora i još čvršću integraciju Srbije u međunarodnoj zajednici.
bullet
bullet
bullet
bullet
bullet
bullet
bullet
bullet


Ministarstvo finansija Republike Srbije
Kneza Miloša 20, 11000 Beograd