Министарство финансија - Влада републике Србије
Напредна претрага akcija


Вести
Верзија за штампу
Српска делегација на Европском економском форуму
18.09.2002.

Делегација Владе Србије, на челу са премијером Зораном Ђинђићем боравила је претходна два дана у Салцбургу, на другом годишњем састанку Европског економског самита, чија је тема "Трансформисана Европа - потрага за заједничком визијом".

Поред премијера, српску делегацију су чинили и министри: за финансије и економију Божидар Ђелић, за економске везе са иностранством Горан Питић и за привреду и приватизацију Александар Влаховић. Наша делегација била је једна од најзапосленијих на самиту и увек у центру пажње новинара.
Прес-конференције су показале да страну јавност највише интересује како ће се развијати федерална криза у земљи, да ли ће Југославија ући ове године у Савет Европе, када ће Југославија постати чланица ЕУ, да ли ће јој бити ускраћена даља финансијска помоћ из САД, да ли ће предстојећи избори успорити реформе и чак дестабилизовати земљу, како напредује приватизација у Србији...

Српски министри су одговарали на сва питања веома компетентно, самоуверено и аргументовано.Тако је премијер Ђинђић, више пута поновио да је и на овом самиту, као и на другим местима где се окупљају водећи европски и светски лидери из области политике, финансија и бизиниса, најважније представити Србију као модерну, демократску, нормалну земљу са којом вреди сарађивати.

Александар Влаховић, српски министар за привреду и приватизацију, је изјавио данас Тањугу да су сви потенцијални инвеститори, с којима је на маргинама Европског економског самита у Салцбургу разговарала српска делегација, једнодушни у оцени да су реформе у Србији импресивне и да иду много брже него што су реформе ишле у другим земљама у транзицији.

Из низа састанака са инвеститорима Влаховић издваја разговор са компанијом Дебис, која је инвестирала у реструктурирање Петрохемије и Рударско-топионичарског басена Бор и чије се присуство и учешће очекује у великом пројекту гасификације централне Србије.

Он је напоменуо да постоји иницијатива Европске банке за обнову и развој за организацију конференције о унапређењу конкурентности земаља у Југоисточној Европи, као и иницијатива "Јуроманија", који ће у јануару своју конференцију посветити инвестирању и могућности инвестирања у Србији.

Министар Питић, је учествовао у дискусији на тему "Јавне институције - улога регулативног и законодавног система".
О свом сусрету са потпредседником фирме "Оракл", Питић каже:
- Разговарали смо о начинима како Србија може да унапреди систем базе података, софтвера. Договорили смо да се провери једна академска иницијатива коју "Оракл" развија по земљама источне Европе, и да се по ниским трошковима тај систем убаци у наше школе, универзитете, у владу, свуда где је могуће, како би допринело стварању једног модерног друштва. Он је додао да су дошли "до пар добрих идеја и могуће је да ће се по овом питању ствари даље развијати".

Последњи дан европског економског самита у Салзбургу обележила је тема "Инвестирање у Србију". Министар Божидар Ђелић је говорио о економском потенцијалу Србије и реформи финансијског тржишта, која је узела маха у Србији и која ће такође омогућити да се успешно улаже у Србију и помоћи стварању заједничког тржишта југоисточне Европе, као једног од главних смерница Владе Србије. Одговарајући на питање о евентуалном укидању економске помоћи Вашингтона због Хага министар финансија Божидар Ђелић је рекао - ми смо тренутно у америчком буџету једина земља југоисточне Европе којој је повећана помоћ и да смо обећани новац добили, а шта ће даље бити видећемо.

- Надамо се да ће се, у међувремену, ЕУ реформисати и бити ефикаснија у решавању свих регионалних проблема, рекао је премијер Србије Зоран Ђинђић на радном столу “Ширење ЕУ”, и затражио од Европске уније да утврди јасније критеријуме за пријем у чланство те организације, указујући на планове Владе Србије да Југославија 2004. године постане кандидат за пријем у ЕУ, а да 2010. године испуни услове за чланство у тој организацији.

Премијер је дао интервју за Вол стрит џурнал, а он и министар Ђелић су говорили и за Фајненшел тајмс.

По свему судећи, Српски тим је у Салцбургу оставио веома добар утисак, јер је премијер Ђинђић једини од учесника био позван да говори не само на првој пленарној седници (тема: Проширење ЕУ), него и на завршној (тема: Улога Европе у свету), што је својеврсни преседан. Уз похвале и охрабрења реформама започетим у Србији, учесници самита су упозорили представнике српске владе да би она требало да очува и политичку стабилност у земљи, која је ипак главни предуслов за долазак страних инвеститора и још чвршћу интеграцију Србије у међународној заједници.
bullet
bullet
bullet
bullet
bullet
bullet
bullet
bullet


Министарство финансија Републике Србије
Кнеза Милоша 20, 11000 Београд