Ministarstvo finansija - Vlada republike Srbije
Napredna pretraga akcija


Vesti
Verzija za štampu
Danas počinje trgovina obveznicama na Beogradskoj berzi
09.09.2002.

Na Beogradskoj berzi danas počinje trgovina obveznicama Republike Srbije za izmirenje obaveza po osnovu stare devizne štednje gradjana. Tokom dve polučasovne aukcije, (koje počinju u 9.30 i 12.30 časova), kako je najavljeno, svakog dana biće moguće trgovati obveznicama.

Prema podacima guvernera NBJ Mladjana Dinkića za prvih sedam dana u obveznice (koje je Republika Srbija emitovala 19. avgusta) je konvertovano 80 miliona evra štednje - dva puta više nego tokom cele prošle godine. Gradjani koji podignu obveznice mogu njima trgovati na berzi, ili čekati rok dospeća. Za seriju A to je - 31. maj svake godine do 2016. godine.
- Interesovanje inostranih investitora za kupovinu ovih obveznica je veliko, te očekujem da će njihova cena vremenom znatno da se povisi. Štediše koje se odluče da ne čekaju rok dospeća, svoje obveznice će moći da koriste za kupovinu akcija preduzeća i banaka u procesu privatizacije, kupovinu imovine u državnom vlasništvu, plaćanje troškova lečenja i sahrana (što će moći samo inicijalni vlasnici obveznica), kao i za zalogu kod banaka, objasnio je Dinkić.
bullet
bullet
bullet
bullet
bullet
bullet
bullet
bullet


Ministarstvo finansija Republike Srbije
Kneza Miloša 20, 11000 Beograd