Ministarstvo finansija - Vlada republike Srbije
Napredna pretraga akcija


Vesti
Verzija za štampu
Druga faza poreskih reformi
12.08.2002.

Prilikom posete Kragujevcu, u okviru poreske kampanje, srpski ministar finansija Božidar Đelić je u razgovoru sa lokalnim privrednicima rekao da će poreski sistem postati još podsticajniji i kao primer naveo smanjenje stopa poreza na dobit.

Naime, Đelić je u četvrtak najavio smanjenje pojedinih poreskih stopa, kao i određene podsticaje za investiranje i zapošljavanje. Ponovio je da će uskoro početi i reforma poreske uprave koja bi trebalo da bude obavljena do kraja godine.

- Insistiraćemo i da podsticaji za investicije i zapošljavanje budu pojačani i to je nešto što bismo hteli da sprovedemo u narednih nekoliko meseci, rekao je on, i dodao da je ministarstvo finansija za te svrhe već počelo da dobija donacije.

Pored smanjenja poreskih stopa, druga faza poreskih reformi biti će usmerena u tri pravca - ka pooštravanju kaznene politike za utaju poreza i suzbijanje sive ekonomije, stvaranju najatraktivnijeg poreskog sistema u jugoistočnoj Evropi i dubinskim reformama poreske uprave.

- Utaja poreza će i kod nas postati jedno od najtežih krivičnih dela i porez će morati da plaćaju svi. Uporedo sa tim merama suzbijaćemo sivu ekonomiju tako što ćemo raznim beneficijama stimulisati one koji legalno posluju, rekao je Đelić.

- Dubinske reforme poreske uprave i ukidanje ZOP od 3. januara 2003. godine treći je korak poreskih reformi. Ovo je utoliko važnije ukoliko se zna da je 50 odsto poreza u Srbiji naplaćuje prinudno. Ukidanje ZOP i dubinska reforma poreske uprave trebalo bi da obezbedi efikasniju naplatu poreza. Već sredinom naredne godine privrednici će osetiti da ova zemlja funkcioniše na bolji način, istakao je republički ministar finansija.

Dosadašnju reformu poreskog sistema u Srbiji on je ocenio kao uspešnu i konstatovao da je ta reforma na zakonski nivo podigla sve ono što predstavlja poreske dažbine. Istovremeno, po prvi put nakon 12 godina, prihodi budžeta su bili realni, dok su rashodi bili nešto veći, ali je ipak ostvarena ravnoteža izmedju prihodne i rashodne strane.

Najavljujući nastavak borbe protiv šverca, naročito protiv šverca duvana, Đelić je istakao da će jedna od fabrika cigareta biti locirana u Kragujevcu. Izgradnja fabrike cigareta u Kragujevcu uslediće prema njegovim rečima, nakon privatizacije duvanskih industrija u Nišu i Vranju.

bullet
bullet
bullet
bullet
bullet
bullet
bullet
bullet


Ministarstvo finansija Republike Srbije
Kneza Miloša 20, 11000 Beograd