Ministarstvo finansija - Vlada republike Srbije
Napredna pretraga akcija


Vesti
Verzija za štampu
Napredak u definisanju Beogradskog sporazuma
11.07.2002.

Juče i danas su se, u Beogradu vodili završni razgovori u okviru Konsultativne radne grupe za pridruživanje Jugoslavije EU. Nakon ovih razgovora, ukoliko, budu uspešni i ako na jesen to bude potvrđeno povoljnom studijom EU o izvodljivosti, trebalo da počnu ozbiljne aktivnosti u pravcu sklapanje ugovora o stabilizaciji i asocijaciji sa EU.
- Ostvaren je napredak u ekonomskom delu implementacije , pa je tako nađen mehanizam koji treba da omogući slobodan protok roba, kaže srpski ministar finansija Božidar Đelić i dodao, da imajući u vidu da do istovetnih carina treba da se stigne u roku od tri godine, pomenuti mehanizam, koji na tom planu ne razvlašćuje države, omogućuje da se u procesu harmonizacije otklanjaju neusklađenosti u tom sistemu, a sa tim ciljem biće formirana i posebna paritetna komisija. Kao otvorena pitanja ostale su moneta i odvojeni bankarski sistemi, objašnjava Đelić, koji napominje i dogovor o donošenju posebnog Akcionog plana za pregovore sa EU.

Upravo po pitanju Akcionog plana za pregovore sa EU, smatra Djelić, biće izuzetno važno da se na liniji Beograd – Podgorica - Brisel usaglasi još uvek prisutna dilema - jedinstveno tržište u novoj zajednici Crne Gore i Srbije ili, na osnovu Polaznih osnova, harmonizacija dva ekonomska sistema na duže staze, kako je to i predviđeno Beogradskim sporazumom.
bullet
bullet
bullet
bullet
bullet
bullet
bullet
bullet


Ministarstvo finansija Republike Srbije
Kneza Miloša 20, 11000 Beograd