Министарство финансија - Влада републике Србије
Напредна претрага akcija


Вести
Верзија за штампу
Ђелић и Иванишевић о економским функцијама нове државне заједнице Србије и Црне Горе
02.07.2002.

Јуче у току поподнева, уз присуство представника ЕУ, интензивно су радиле комисије за утврђивање економских функција нове државне заједнице Србије и Црне Горе.

- Мислим да смо на добром путу да, још ове недеље, предложимо владама Србије и Црне Горе један заједнички нацрт и предлог економског дела функционисања заједнице Србије и Црне Горе, рекао је Божидар Ђелић, републички министар финансија.
Што се тиче царина и спољне трговине, ми смо размотрили једну алтернативу хармонизације у следеће 3 године од прилике. Наравно, она је могућа али изискује додатне трошкове. Морамо наћи начин којим то може и да се компензује и да се спреми као алтернатива која је кредибилна и спроводива за грађане Црне Горе и Србије. Исто тако, размотрили смо могућност слободног кретања добара кроз територију заједнице, тако да не правимо на сијасет заједничких инспекција и служби.

Мирослав Иванишевић сматра да постоји пуна сагласност у неколико битних ствари везаних за финансирање будуће заједнице у погледу имовину, слободног протока људи, роба и капитала. Чињеница је да постоје одвојени монетарни и валутни режими у Србији и Црној Гори и моје је мишљање да то тако и треба да настави да функционише. Међутим, додао је Иванишевић, требало би изнаћи моделе боље комуникације и сарадње међу институцијама, у банкарском систему и уопште у пословима финансијских услуга.

bullet
bullet
bullet
bullet
bullet
bullet
bullet
bullet


Министарство финансија Републике Србије
Кнеза Милоша 20, 11000 Београд