Ministarstvo finansija - Vlada republike Srbije
Napredna pretraga akcija


Vesti
Verzija za štampu
Do sada naplaćeno 103,8 miliona DEM po Zakonu o ekstraprofitu
21.05.2002.

Danas je u Vladi Republike Srbije održana konferencija za štampu na kojoj su ministar finansija i ekonomije Božidar Đelić, ministar urbanizma i građevine Dragoslav Šumarac i Dejan Stojanović načelnik sektora za poreski sistem javnosti prikazali najnovije rezultate Komisije za ispitivanje zloupotreba u oblasti privrede i finansijskog poslovanja.
Do danas je od 476 obveznika ukupno naplaćeno 103,8 miliona DEM od ukupno utvrđenih 632 milion DEM poreza. Komisija je uručila 705 rešenja od kojih je 177 obustavljeno zbog nepostojanja dokumentacije o ekstra dohotku (član 13. Zakona o ekstraprofitu).

Utvrđeni iznos na osnovu dodele stanove (član 3. stav 1) je 3,2 miliona a do danas je naplaćeno 2,3 miliona DEM. Po prvi put su javnosti prezentirani i podaci o utvrđenom porezu na korišćenje privilegija u oblasti spoljne trgovine odnosno korišćenje kontigenata (član 3. stav 5) gde je do sada utvrđeno ukupno 117 miliona DEM poreske osnovice. Prvih petnaest preduzeća kojima je utvrđen porez po ovom osnovu dobili su rešenje da plate ukupno 68,1 milion DEM među kojima su najveći dužnici Progres, Dibek i Beopetrol.

Ministar Đelić je komentarišući polemike u javnosti naglasio da primena Zakona o ekstraprofitu ne znači i oslobađanje krivične odgovornosti, i da je u nadležnosti drugih republičkih organa da pokrenu krivične postupke ukoliko za njih ima osnova.

bullet
bullet
bullet
bullet
bullet
bullet
bullet
bullet


Ministarstvo finansija Republike Srbije
Kneza Miloša 20, 11000 Beograd