Ministarstvo finansija - Vlada republike Srbije
Napredna pretraga akcija


Vesti
Verzija za štampu
Smanjiti kamatu na neplaćene poreze sa 42,6 odsto na 6,2 odsto godišnje
29.03.2002.

Ministarstvo finansija i ekonomije Republike Srbije predložilo je Saveznoj vladi da na dnevni red sednice Savezne skupštine po hitnom postupku uvrsti i predlog za izmenu Zakona o osnovama poreskog sistema, kojim bi se kamata na neplaćene poreze uskladila sa propisom kojim se uređuje visina stope zatezne kamate( cene na malo +0,5 odsto).
Usvajanjem ovog predloga realna godišnja kamata na neplaćene poreze smanjila bi se sa 42, 6 odsto na 6,2 odsto godišnje, uz planiranu godišnju inflaciju od 20 odsto, što bi bilo na prihvatljivom nivou za građane i privredu.

Naime, Savezno ministarstvo finansija je prošle godine bez konsultacija sa Ministarstvom finansija i ekonomije Republike Srbije, promenilo kamatu na neplaćene poreze ( članom 144 b saveznog Zakona o osnovama poreskog sistema) i utvrdilo iznos ove kamate od 0,2 odsto dnevno. U situaciji kada je planirana godišnja inflacija 20 odsto, a tokom prva tri meseca 2002. godine je ispod 1 odsto, ova odredba bi dovela do izuzetno visokih realnih kamata, zbog čega je Ministarstvo finansija i ekonomije Republike Srbije još jednom predložilo da se ova kamata smanji.
bullet
bullet
bullet
bullet
bullet
bullet
bullet
bullet


Ministarstvo finansija Republike Srbije
Kneza Miloša 20, 11000 Beograd