Министарство финансија - Влада републике Србије
Напредна претрага akcija


Вести
Верзија за штампу
Србији трећина капитала Националне штедионице
25.02.2002.

- Држава мора бити укључена у пројекат Националне штедионице и ми смо се веома лако договорили да за почетак Република Србија има трећину капитала те институције- рекао је министар финансија и економије у Влади Републике Србије Божидар Ђелић.
Он је у разговору за »Блиц« истакао да није у реду да Влада нема никакав утицај на рад Националне штедионице, а да приватни акционари добију инфраструктуру ЗОП.

Ђелић је објаснио да није намера да се све национализује, али да је очигледно да Србија, имајући у виду да се то дешава само на њеној територији, мора да оствари нека управљачка и власничка права.

- Било је мишљења да нам је у том домену довољна »Поштанска штедионица«. Међутим, ако погледате земље у окружењу, па и на Западу, можете констатовати да свугде имате и банкарске сервисе везане за пошту и њену инфраструктуру и националне штедионице, као што је на пример, »Шпаркасе« у Немачкој. И показало се да није лоше имати конкуренцију. Од када је основана Национална штедионица, видимо да се покренула и »Поштанска штедионица« и она ће сигурна имати више активности у годинама које долазе. Дакле, има простора за обе институције- рекао је Ђелић, напомињућ да ће Национална штедионица бити изузетно конзервативна институција, која ће радити по принципу »чист рачун, дуга љубав«.
bullet
bullet
bullet
bullet
bullet
bullet
bullet
bullet


Министарство финансија Републике Србије
Кнеза Милоша 20, 11000 Београд