Ministarstvo finansija - Vlada republike Srbije
Napredna pretraga akcija


Vesti
Verzija za štampu
Prioritet Vlade Srbije redovno isplaćivanje socijalnih davanja
20.02.2002.

Hrana u Srbiji skandalozno je skupa, izjavio je srpski ministar finansija Božidar Đelić na konferenciji o borbi protivsiromaštva u organizaciji Katoličke službe pomoći. On je najavio da će prioritet Vlade Srbije biti redovno isplaćivanje svih socijalnih davanja stanovniaštvu jer u Srbiji ima oko 1,4 miliona ekstremno siromašnih.
- Neutralnom poreskom politikom, uz jedinstvene stope i sa što manje izuzetaka, biće prikupljeno dovoljno sredstava u budžetu kako bi pomoć mogla biti usmerena ka najugroženijem sloju stanovništva- rekao je Ðelić.

Dvodnevna konferencija posvećena je strategiji za smanjenje

siromaštva, koje Svetska banka i MMF potenciraju kao pristup svojim programima pozajmice siromašnim zemljama. O toj strategiji govorili su izmedu ostalih Rori O'Saliven iz Svetske banke, Frenk O' Donel, ispred programa za razvoj UN, Milan Zavadil iz Narodne banke Jugoslavije i srpski ministar finansija Božidar Ðelić. Organizator ove konferencije, Katolička služba za pomoć, je tokom protekle godine sa 37 lokalnih partnera organizovala projekat pomoći u prepoznavanju i ublažavanju siromaštva u Srbiji. Zaključak tog projekta je da je potrebna nacionalna strategija smanjivanja siromaštva i veća saradnja vladinih i nevladinih organizacija o tom pitanju.
bullet
bullet
bullet
bullet
bullet
bullet
bullet
bullet


Ministarstvo finansija Republike Srbije
Kneza Miloša 20, 11000 Beograd