Ministarstvo finansija - Vlada republike Srbije
Napredna pretraga akcija


Vesti
Verzija za štampu
Uskoro trezor i uprava za javne nabavke
11.02.2002.

Dodatna sredstva u donacijama Evropske unije, čija je druga tranša od 40 miliona evra realizovana, a treća od 45 miliona evra najavljena za maj, pomoći će da se u Srbiji završe krupni projekti u sferi javnih finansija i poreskog sistema, poput ustanovljavanja trezora pri Ministarstvu finansija i Uprave za javne nabavke do poreske škole za zaposlene u RUJP-u i nezavisne, državne revizije, koja bi kontrolisala tokove državnih para.
Od sredstava EU, kako je u razgovoru za »Politiku« istakao prof. dr Dejan Popović, zamenik republičkog ministra finansija i ekonomije, više miliona evra namenjeno je projektu ustanovljavanja trezora pri Ministarstvu finansija i ekonomije, što je ključna faza u sprovođenju sveobuhvatne budžetske reforme u okviru reforme javnih finansija.

Drugi veliki projekat iza koga će stati Evropska agencija za rekonstrukciju sa više od miliona evra je izgradnja uprave za javne nabavke, a Predlog zakona o javnim nabavkama, kako podseća prof. Popović trebalo bi da bude usvojen na redovnom zasedanju Skupštine Srbije koje počinje u martu.

Svaki korisnik budžetskih sredstava moraće ubuduće da postupa po novom zakonu, koja predviđa složenije procedure od dosadašnjih, pa neće više moguće » nabavke u vojsci za sume od kojih se čovek hvata za glavu«.

Novim zakonom je osim Uprave za javne nabavke, predviđeno i uvođenje komisije za zaštitu prava učesnika, koja će biti nezavisna od Vlade, jer će je imenovati parlament.

Treći veliki projekat je modernizacija poreske administracije, za šta je potrebno više donatora. Kako objašnjava dr Popović, postojeća Republička uprava javnih prihoda, koja ima dobre potencijale, ipak, je navikla da radi u starom sistemu, koji je počivao pre svega na državnim i društvenim preduzećima.
bullet
bullet
bullet
bullet
bullet
bullet
bullet
bullet


Ministarstvo finansija Republike Srbije
Kneza Miloša 20, 11000 Beograd