Министарство финансија - Влада републике Србије
Напредна претрага akcija


Вести
Верзија за штампу
Мали: Буџет за 2020. годину прекретница у нашој економској политици
28.11.2019.

Посланици Народне скупштине Републике Србије данас су усвојили Закон о буџету за 2020. годину, који је, како је министар финансија у Влади Републике Србије Синиша Мали оценио, развојни и избалансиран, и усмерен је на раст животног стандарда и инвестиција.

Буџетом су предвиђени укупни приходи од 1.314,5 милијарди динара и расходи у висини од 1.334,7 милијарди динара, а предвиђени дефицит је 20,2 милијарди динара, односно 0,3 одсто БДП-а.

„То је велика и важна вест за грађане Србије. Овај буџет представља прекретницу у нашој економској политици, са мерама фискалне консолидације смо завршили, тешке, али храбре мере су иза нас. Буџет за 2020. годину подразумева веће плате у јавном сектору, веће пензије за 5,4 одсто, огромне инвестиције у нашу јавну инфраструктуру, путну, железничку, дакле за Моравски коридор, остале ауто-путеве. Ми смо у протеклих пет година изградили преко 320 километара нових ауто-путева“, рекао је Мали.

Он је нагласио да се наставља са таквом политиком, јер превиђено је, како каже, никада више новца за улагање у здравство, просвету, Фонд за науку.

„Дакле, реч је о потпуно избаланираном, уравнотеженом буџету, који је усмерен на подизање животног стандарда грађана Србије са једне стране, а са друге стране, ка убрзању нашег економског раста“, рекао је Мали.

Министар наводи да охрабрују цифре и бројке, да смо у трећем кварталу ове године имали стопу раста, по флеш процени, од 4,7 одсто, док се очекује да ће за целу годину бити 3,8 одсто, а можда чак и више од тога.

„Дакле, наша економија расте све брже, пројектовали смо 4 одсто за 2020. годину, у нади да ће бити још већи раст. Више стопе раста за нас значе и бољу ситуацију у буџету, више простора за пензије, за плате, за нове инвестиције, а све то полако, али сигурно, смањује стопу незапослености у нашој земљи и подиже животни стандард“, објаснио је Мали.
Он је истакао да се очекује да просечна плата у децембру ове године буде преко 500 евра, те да полако, али сигурно, идемо ка бољем животном стандарду, као и да је Србија на правом и стабилном путу економског развоја.

„Буџетом за 2020. годину предвиђена су повећања плата и пензија, али и рекордна издвајања за капиталне инвестиције, које ће подстаћи даљи раст БДП. Законима се омогућава и растерећење привреде, кроз олакшице, која ће јој дати могућност да буде још атрактивнија и конкурентнија и да допринесе већем привредном расту у 2020. години“, рекао је Мали.

У буџету за 2020. годину издвојено је 295,4 милијарди динара за плате, као и 581,2 милијарда динара за пензије за најстарије, које ће од јануара бити веће за 5,4 одсто.

Више ће се улагати и у образовање и иновације, па се тако наставља модернизација образовног система, а за пројекат "Повезане школе и дигиталне уџбенике" планирано је око четири милијарде динара. Као подршка развоју науке, удвостручена су средства за Фонд за науку на милијарду динара.

bullet
bullet
bullet
bullet
bullet
bullet
bullet
bullet


Министарство финансија Републике Србије
Кнеза Милоша 20, 11000 Београд