Ministarstvo finansija - Vlada republike Srbije
Napredna pretraga akcija


Vesti
Verzija za štampu
Siniša Mali: Veća ulaganja u inovacije
08.11.2019.

Ministar finansija u Vladi Republike Srbije Siniša Mali sastao se danas sa predstavnicima fondacije „Konrad Adenauer Štiftung”, koju je predvodio zamenik generalnog sekretara Gerhard Valers.

S obzirom na to da Valers učestvuje u formulisanju fondacijskih programa širom sveta, pa i u Srbiji, istakao je da su obrazovanje i ulaganje u inovacije dve veoma značajne oblasti.

Ministar Mali je upoznao svog sagovornika sa detaljima predviđenih sredstava za inovacije u budžetu za 2020. godinu, kao i sa daljim planovima Vlade na podsticanju inovacija u Srbiji.

„Mi smo kroz Fond za inovacione delatnosti i Fond za nauku predvideli i izdvojili značajna sredstva za inovacije u budžetu za 2020. godinu“, kazao je Mali i dodao da Vlada Srbije dobro prepoznaje da se budući ekonomski rast zemalja u svetu sve više oslanja na inovacije i najnovije tehnologije.

Mali je naglasio da se dosta radi na olakšavanju poslovanja privrednika i podsetio da je još prošle godine započet rad na poreskim olakšicama kojima se podstiče inovaciona delatnost, kao i da se sa tom praksom nastavlja i u budućnosti.

Ministar je obavestio sagovornike o makroekonomskim rezultatima, ističući kao značajnu vest da je list „Fajnenšel tajms“ proglasio Srbiju rekorderom po broju direktnih stranih grinfild investicija u prošloj godini, kao i da je Srbija u prvih sedam meseci ove godine privukla za 43 odsto više direktnih investicija nego u istom periodu 2018. godine.

On je naveo da u Srbiji posluje veliki broj firmi iz Nemačke i da je u njima zaposleno oko 60.000 radnika.

Fondacija „Konrad Adenauer Štiftung“ juče je zvanično otvorila novu kancelariju u Beogradu a njeni programi se formulišu kao podrška jačanja i produbljivanja političke, ali i svake druge saradnje Nemačke i zemlje u kojoj ta Fondacija funkcioniše i ima svoje sedište.

bullet
bullet
bullet
bullet
bullet
bullet
bullet
bullet


Ministarstvo finansija Republike Srbije
Kneza Miloša 20, 11000 Beograd