Ministarstvo finansija - Vlada republike Srbije
Napredna pretraga akcija


Vesti
Verzija za štampu
Ministar Siniša Mali razgovarao sa američkim ambasadorom Entonijem Godfrijem
07.11.2019.

Ministar finansija u Vladi Republike Srbije Siniša Mali sastao se danas sa novim ambasadorom Sjedinjenih Američkih Država u Beogradu Entonijem Godfrijem, kome je poželeo dobrodošlicu u Srbiju i izrazio nadu da će dobro sarađivati u budućnosti.

Ministar Siniša Mali je istakao da je Srbija završila važan proces fiskalne konsolidacije, te da je privredni rast u trećem kvartalu ove godine iznosio 4,7 odsto. Kako je rekao, očekuje da do kraja godine bude premašena projektovana stopa rasta od 3,5%. On je takođe istakao da je Srbija uspešno emitovala obveznicu na međunarodnom finansijskom tržištu, i to drugi put u ovoj godini, te da je dobila istorijski najnižu kamatnu stopu i na taj način ostvarila milionske uštede. Mali je dodao i da dobre ekonomske rezultate potvrđuju i međunarodne finansijske institucije.

Ambasador Godfri je pohvalio ekonomske rezultate koje je Srbija postigla, i dodao da je važno što je zemlja skinuta sa tzv „sive liste“ FATF jer su ispunjeni svi zahtevi kada je reč o borbi protiv pranja novca i sprečavanju finansiranja terorizma.

On je istakao da se nada da će američki investitori još više da ulažu u Srbiju, te je kao dobar primer naveo kompaniju Behtel, koja u okviru konzorcijuma gradi Moravski koridor. Kako je rekao, to je signal za sve druge američke kompanije da mogu da ulažu u Srbiju.

Mali je dodao da je Srbija u prvih sedam meseci ove godine privukla 2,3 milijarde evra stranih direktnih investcija, što je 43 odsto više nego u istom periodu prošle godine. On je istakao i da je časopis „Fajnenšl tajms“ Srbiju proglasio za svetskog rekordera u privlačenju stranih investicija.

Mali i Godfri su izrazili očekivanje da će u budućnosti imati kvalitetnu saradnju.


Foto: Tanjug


bullet
bullet
bullet
bullet
bullet
bullet
bullet
bullet


Ministarstvo finansija Republike Srbije
Kneza Miloša 20, 11000 Beograd