Ministarstvo finansija - Vlada republike Srbije
Napredna pretraga akcija


Vesti
Verzija za štampu
Savičić: Napredak na Duing biznis listi rezultat predanog rada cele Vlade
24.10.2019.

Državni sekretar u Ministarstvu finansija Slavica Savičić izjavila je danas da je Ministarstvo finansija bilo aktivni učesnik regulatornih reformi kao i da se dosta radilo na unapređenju primene postojećih propisa, zahvaljujući čemu je Srbija napredovala za četiri mesta u odnosu na prošlu godinu i zauzela 44. poziciju na Duing Biznis listi.

Savičić je danas učestvovala kao panelista na konferenciji posvećenoj predstavljanju novog izdanja izveštaja Svetske banke „Duing biznis 2020“ na kojoj je istaknuto da je jedan od konkretnih rezultata resornog ministarstva i skraćenje roka za povraćaj PDV-a koji je smanjen sa 14 na 10 nedelja, a na čemu je privreda dugo insistirala. Na daljem skraćivanju rokova će se i dalje raditi.

Savičić je ocenila da je to svakako rezultat predanog rada Ministarstva finansija i cele Vlade Srbije.

„Postojeći zakonski rokovi i odredbe treba i primeniti. Kada smo diskutovali prošle godine o tome, zauzeli smo stav u Ministarstvu finansija, a i šire, da je rok koji je propisan dobar, ali da je poenta i da se on ispoštuje. Suština ovog napredovanja je rezultat jednog kontinuiranog rada i onoga na čemu ministar finansija Siniša Mali insistira”, rekla je Savičić.

Prema njenim rečima, na nama je da ono što imamo kao resurs, bude operativno, da budemo tehnološki opremljeni i napredniji da bi došli do ovih rezultata.

„Verujem da će to biti i mnogo bolje. Presek stanja koji se prati u Ministarstvu finansija na mesečnom nivou ukazuje na to da imamo pomak i to dosta dobar tako da svi pokazatelji ukazuju na to da će biti još većeg napretka“, ocenila je Savičić.

Državna sekretarka je istakla značaj saradnje i sa državnim katastrom i javnim beležnicima zahvaljujući čemu će biti efektivnije i lakše podnošenje poreskih prijava, od čega će koristi imati i privreda i građani.

„To je vrlo osetljiva materija jer je podnošenje poreskih prijava kompleksan posao i treba dosta toga i znati, upariti i biti operativan. Pokušali smo u saradnji sa Republičkim geodetskim zavodom i javnim beležnicima, da sve pravne poslove, koji se završavaju kod beležnika, katastar evedentira u svojoj evidenciji a zatim prosleđuje lokalnoj poreskoj administraciji, te smo imali situaciju da se u kratkom vremenskom intervalu vidi da je do određenog prometa došlo“, kazala je ona.

Savičić je istakla i kao značajno uvođenje obaveze podnošenja elektronskih poreskih prijava, to je bio ključni segment na kome radi ne samo Ministarstvo finansija već i cela Vlada Srbije, da se proces podnošenja papira što više smanji.

„Ove godine uz veliku podršku NALED-a počeli smo da razmišljamo da idemo korak dalje, a to je da se ove godine razmisli da se kroz izmenu propisa ukine podnošenje poreske prijave za tri poreska oblika a to su: nasleđe, poklon i prenos apsolutnih prava. Kroz izmenu zakona, ako to Skupština bude prihvatila, to će se desiti ove godine“, najavila je ona.

Savičić je naglasila da će se predloženim zakonskim rešenjima ukinuti i podnošenje prijave za fizička lica (za lica koja ne vode poslovne knjige), za porez na imovinu od 2021. godine.

„Mislim da su to dobra rešenja iz razloga što imamo kontinuitet i dobru saradnju sa svim učesnicima u tom procesu, da uredimo sistem ali i da se naviknemo na to što sve to sa sobom nosi“, kazala je ona.

Odgovarajući na pohvale moderatora panela da je Ministarstvo finansija ove godine znatno ranije nego što je to inače bila praksa izašlo sa izmenama poreskih paketa zakona, Savičić je naglasila da će taj proces i dodatno da se unapredi.

Po njoj, značajan kvalitet svemu dodaje i što je Ministarstvo finansija aktivno u proces uključilo i druge zainteresovane strane i to već u ranijoj fazi pripreme zakona, te su se predstavnici Ministarstva finansija potvrdili da dosta razgovaraju sa privredom, NALED-om, komorama, udruženjima i drugim zainteresovanim stranama.

„Očekujem da će to u novembru od strane Skupštine Srbije biti usvojeno i onda će privreda i svi imati mnogo više vremena da se prilagode od početka godine tim novinama“, istakla je Savičić i dodala da je utisak da treba unaprediti tehniku i praksu i da nešto što smeta i iziskuje dodatna mišljenja Ministarstva finansija, bude smanjeno, kroz unapređenje samih propisa.

Savičić je podsetila i da je mnogo drugih stvari učinjeno, što se tiče rastrećenja privrede, istakavši i podatak da je povećan nivo neoporezivog iznosa zarade sa 15.300 na 16.300 dinara, kao i smanjenje stope doprinosa sa 26 na 25,5 odsto, što je obećanje sa početka godine, koje je ispunjeno.

Na panelu „Reformski rezultati i dalji koraci“, pored državne sekretarke Slavice Savičić učestvovali su i državni sekretar u Minisstarstvu privrede Milun Trivunac, pomoćnik ministra građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Jovanka Atanacković kao i direktor Republičkog geodetskog zavoda Borko Drašković.

Prethodno je uvodnom delu govorila ministarka građevinarstva Zorana Mihajlović koja je istakla da je Srbija po brzini izdavanja građevinskih dozvola zauzela deveto mesto i tako ušla u TOP 10 najboljih zemalja sveta u toj oblasti. Ona se zahvalila i drugim ministrima koji su shvatili značaj napredovanja na Duing biznis listi, ističući
naročito ministre finansija, energetike i privrede – Sinišu Malog, Aleksandra Antića i Gorana Kneževića.

Indikatori koji se odnose na postupak upisa nepokretnosti i plaćanja poreza će imati koristi od potpunije primene koncepta „sve na jednom mestu“ i najavljenog ukidanja poreskih prijava u postupku prometa nepokretnosti. Sledeće godine bi trebalo da budu priznati i mogućnost elektronske prijave i plaćanja poreza na imovinu i firmarine. Interesantan je i podatak da je Srbija značajno napredovala u zaštiti manjinskih akcionara, sa 83 mesta u 2019. na 37. poziciju u 2020, odnosno za čak 46 mesta i to zahvaljujući izmenama Zakona o privrednim društvima.

Prema izveštaju objavljenom jutros na zvaničnom sajtu Svetske banke, Srbija spada među 42 svetske ekonomije koje su u periodu 2018/19. godine sprovele regulatorne reforme u tri ili više od 10 ocenjivanih oblasti unapredivši uslove lakoće poslovanja.

Ističe se da je Srbija ojačala zaštitu manjinskih investitora zahtevajući sprovođenje eksterne revizije, momentalno obelodanjivanje transakcija povezanih lica, objavljivanje vlasničkih i kontrolnih struktura, kao i veću korporativnu transparentnost.

Srbija je olakšala plaćanje poreza uvođenjem internih rokova za povraćaj poreza na dodatu vrednost.

bullet
bullet
bullet
bullet
bullet
bullet
bullet
bullet


Ministarstvo finansija Republike Srbije
Kneza Miloša 20, 11000 Beograd