Ministarstvo finansija - Vlada republike Srbije
Napredna pretraga akcija


Vesti
Verzija za štampu
Mali: Pomoć penzionerima biće isplaćena 5. novembra
22.10.2019.

Ministar finansija u Vladi Republike Srbije Siniša Mali obišao je danas Klub za stare na Vračaru i tom prilikom najavio da će 5. novembra ove godine biti isplaćena obećana pomoć penzionerima u visini od 5.000 dinara.

„Ono što je lepa vest je da ćemo oko 5. novembra, dakle mesec dana ranije nego što smo planirali, isplatiti jednokratnu pomoć penzionerima u iznosu od 5.000 dinara, to je upravo rezultat reformi koje smo pokrenuli 2014. Danas imamo priliku da govorimo o povećanju plata i penzija upravo zahvaljujući tim reformama koje smo sproveli“, izjavio je Mali.

On je podsetio da su najviše zahvaljujući podršci najstarijih sugrađana završene teške mere finansijske konsolidacije i u Beogradu i u Srbiji.

„Danas umesto deficita, umesto visokog javnog duga mi pričamo o suficitu u budžetu, o novim autoputevima, fabrikama, pričamo o povećanju penzija, povećanju zarada u javnom sektoru“, istakao je Mali.

On je podsetio i da će od 1. januara biti povećane penzije, po švajcarskoj formuli, gde se penzija određuje na osnovu visine prosečne plate i visine inflacije.

„To je najbolja moguća formula koja se primenjuje u celom svetu. Mi već sada znamo, a za par dana ćemo znati sigurno, da li je reč o povećanju penzija između 5.3 i 5.4 odsto“, rekao je Mali.

Prema njegovim rečima uz jednokratnu pomoć ide se i na povećanje penzija i to je sve rezultat teških reformi koje su sprovedene od 2014. godine.

„Finansije su nam potpuno stabilne, privreda ostvaruje rast, prosečne zarade takođe rastu. Mi ćemo već u decembru imati prosečnu platu veću od 500 evra, a bila je pre samo par godina 328 evra. Dakle, kako nam ekonomija ide bolje tako će i penzije rasti iz godine u godinu i može da bude samo bolje“, naglasio je Mali.

On je istakao da rezultata ne bi bilo bez strpljenja i podrške najstarijih.

„Nije bilo lako te 2014. godine, ali hvala vam na podršci i od predsednika Vučića i svih nas jer ste vi bili ti koji su podneli najteži deo reformi da bi mi danas pričali o tome da otvaramo nove klubove za stare, da omogućavamo veće plate i penzije, i to je u najvećoj meri vaša zasluga i svih nas koji se trudimo da zajedno sa vama ovu državu učinimo boljim i lepšim mestom za život“, istakao je Mali.

Mali je je govoreći o klubovima za stare istakao da je lepo da postoje takva mesta za druženje, socijalizaciju i kreativnost.

„Ukupno 2014. godine bilo je 20 klubova za stare, a danas ih je za 10 više. Uskoro ćemo se videti ponovo u novom klubu u Železniku do kraja ove godine“, najavio je ministar Mali i dodao da su ovo neki od lepih trenutaka kojima se iskreno raduje.

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Đorđević istakao je da je da je briga o starima prioritet politike Vlade RS, kao i da je jedno od obećanja da se dobrobit države oslikava na život svih građana pa i penzionera.

On je istakao i da su mnogi projekti u planu, a jedan od njih je i saradnja sa PIO Fondom na otvaranju klubova za penzionere ali i realizacija jednog međugeneracijskog projekta saradnje najmlađih i najstarijih sugrađana.

Đorđević je izrazio nadu da će se slični klubovi, kao ovaj koji je sa ministrom finansija Sinišom Malim posetio u Prote Mateje 36, otvarati širom Srbije i da će to prepoznati lokalne vlasti, jer je „briga o starima, briga o nama samima“.

Događaju je prisustvovala i gradski sekretar za socijalnu zaštitu Nataša Stanisavljević koja je podsetila da je za poslednjih pet godina obnovljeno i otvoreno deset novih klubova za stare i najavila nastavak podrške Grada Beograda i u narednom periodu.

bullet
bullet
bullet
bullet
bullet
bullet
bullet
bullet


Ministarstvo finansija Republike Srbije
Kneza Miloša 20, 11000 Beograd