Ministarstvo finansija - Vlada republike Srbije
Napredna pretraga akcija


Vesti
Verzija za štampu
Ministar Mali i direktor kancelarije Svetske banke Ndegva o reformama i zajedničkim projektima
03.10.2019.

Ministar finansija u Vladi Republike Srbije Siniša Mali sastao se sa direktorom kancelarije Svetske banke u Srbiji Stivenom Ndegvom, sa kojim je razgovarao o aktuelnim projektima koji se sprovode sa tom međunarodnom finansijskom institucijom i daljoj podršci započetim reformama.

Ndegva i Mali su se složili da u osnovi ovih reformi treba da bude povećanje rasta bruto domaćeg proizvoda i privredne aktivnosti u zemlji, a predstavnici Svetske banke su pohvalili rezultate koje je Srbija već postigla u tom domenu.

Ndegva je posebno pohvalio Predlog Zakona o kontroli državne pomoći, koji je upravo u skupštinskoj proceduri, kao i Predlog Zakona o javnim nabavkama.

Sagovornici su razgovarali i o zajmu razvojnog karaktera, koji je planiran za sledeću godinu, a koji ima za cilj ostvarenje reformskih ciljeva kroz izmenu zakonodavnog okvira i nastavak unapređenja sistema javne uprave. Tema razgovora je bila i reforma zapošljavanja u javnom sektoru, a dogovorena je podrška Svetske banke i njenih eksperata u okviru pomenute oblasti.

Na sastanku je istaknuto da će u narednom periodu Svetska banka napraviti petogodišnji plan (2020-2024) kojim će biti definisani ciljevi i okvir kroz koji će Svetska banka pružiti podršku Srbiji u pomenutom periodu. Takođe, Svetska banka će objaviti i Novu agendu rasta za Republiku Srbiju kroz koju će ukazati na potencijalne izvore rasta po sektorima.

bullet
bullet
bullet
bullet
bullet
bullet
bullet
bullet


Ministarstvo finansija Republike Srbije
Kneza Miloša 20, 11000 Beograd