Ministarstvo finansija - Vlada republike Srbije
Napredna pretraga akcija


Vesti
Verzija za štampu
Mali: Rebalansom podižemo životni standard i ulažemo u infrastrukturu
02.10.2019.

Ministar finansija u Vladi Republike Srbije Siniša Mali danas je u Skupštini Srbije predstavio Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o budžetu Republike Srbije za 2019. godinu, Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o budžetskom sistemu i Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o porezu na dodatnu vrednost.

„Treća godina sa ostvarenim suficitom je ogroman uspeh i želeli smo da na odgovoran način raspodelimo novac, tamo gde je najpotrebnije – na plate, penzije i povećanje kapitalnih investicija, kako bi omogućili još veće stope rasta naše ekonomije, privlačili nove investicije i otvorili nova radna mesta“, istakao je ministar Mali.

Izmenama i dopunama zakona o budžetu, o kojem se danas raspravlja, predviđeno je da se do kraja godine potroši višak novca koji je tokom 2019. godine ostvaren u budžetu.

Mali je govoreći o rebalansu ocenio da je reč o važnoj promeni dosadašnje ekonomske politike u odnosu na raniji period kada smo se borili uglavnom da se fiskalni rezultati očuvaju i kada smo višak koristili za otplatu dugova.

„Ovo je prvi put posle pet godina da radimo rebalans, i to zbog viška prihoda, a ne zbog manjka prihoda, kako su to radili oni pre nas“, rekao je ministar poslanicima u Skupštini.

Prema njegovim rečima, ovim rebalansom predviđeno je smanjenje rashoda i izdataka za koje je ocenjeno da se do kraja godine neće izvršiti u planiranom iznosu, kao i obezbeđenje dodatnih sredstava za plate zaposlenih zbog uvećanja osnovice, počev od plate za novembar kao i dodatna izdvajanja za izdatke za izgradnju putne infrastrukture.

„Upravo zahvaljujući tim dobrim rezultatima, možemo da obezbedimo i povećanje plata i to počev od novembraske plate, koja se isplaćuje u decembru. Povećanje će ići u rasponu od 8 do 15 odsto, a prosečno će iznositi 9,6 odsto. Medicinske sestre će dobiti povećanje od 15 odsto, a prate ih doktori sa 10 odsto, ustanove kulture sa takođe 10 odsto, zaposleni u prosveti i predškolstvu sa 9 odsto, a isto toliko i zaposleni u ustanovama socijalne zaštite i MUP. Zaposleni u Upravi carina i Poreskoj upravi takođe će dobiti povećanje“, rekao je ministar.

Mali kaže da je namera države da zadrži kvalitetan kadar u javnom sektoru kako bi građani imali kvalitetnije zdravstvo, školstvo, socijalnu zaštitu.

„Kao država se posebno borimo za ostanak medicinskih sestara i doktora u zemlji, tako da osim povenja plata ulažemo milijardu evra u zdravstvenu infrastrukturu, odnosno pre svega u bolnice i kliničke centre“, rekao je on.

Ministar je naveo da se zahvaljujući povoljnim ekonomskim kretanjima očekuje da prosečna zarada u Srbiji već u decembru iznosi 500 evra i podsetio da će rebalansom biti predviđeno i izdvajanje sredstava za konverziju dela duga građana za stambene kredite uzete u švajcarskim francima.

„Iako smo poslednjih dana mogli da čujemo kritike zbog izdvajanja novca za ove građane, srećom mi mislimo drugačije. Nismo želeli da ignorišemo ljude koji su štrajkovali glađu iz očaja i nemoći. Prethodna vlast je upravo motivisala građane da uzimaju kredite u švajcarskim francima, što je bilo potpuno neodgovorno sa njihove strane“, precizirao je ministar.

Kada je reč o penzionerima, i njima će se kroz indeksaciju penzija po švajcarskoj formuli, koja se vezuje za rast plata i stepen inflacije, i to kada se uzme u obzir period od 12 meseci, povećati primanja.

„Ukoliko budete glasali za predložene izmene Zakona o izmenama i dopunama Zakona o budžetu Republike Srbije za 2019. godinu, biće omogućena i jednokratna pomoć države za penzionere, u iznosu od 5.000 dinara. U tu vrhu će iz budžeta biti izdvojeno 8,5 milijardi dinara, a trebalo bi da bude isplaćena oko 1. decembra ove godine“, rekao je Mali.

Istakao je i da da će veliki deo novca bidi izdvojen za infrastrukturu.

„S obzirom na to da krećemo u realizaciju investicionog plana i da nam je apsolutni prioritet izgradnja autoputeva, do kraja godine krećemo u izgradnju Moravskog koridora, važne saobraćajnice koja će da povezuje dva najvažnija koridora – Koridor 10 i Koridor 11. Ovaj autoput će biti dužine 112 kilometara, a u svrhu njegove izgradnje će biti izdvojedno dodatnih 12 milijardi dinara. Ministarstvu građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture povećana su sredstva za izgradnju putne infrastrukture i to za realizaciju projekta izgradnje autoputa E-763, deonica Obrenovac - Ljig, za izgradnju autoputa E-761, deonica Pojate - Preljina i autoputa Beograd – Sarajevo”, naveo je Mali.

Govoreći o Predlogu zakona o izmenama i dopunama Zakona o porezu na dodatu vrednost, ministar je napomenuo da je predviđeno oslobađanje od PDV za autoputeve za čiju izgradnju je posebnim zakonom utvrđeno da predstavlja javni interes, kao i da stranci mogu ostvariti povraćaj PDV na 6.000 dinara potrošenih u našoj zemlji, umesto dosadašnjih 100 evra.

Ministar Mali je na kraju zaključio da odlični rezultati pokazuju da su prehodne mere fiskalne konsolidacije, koje je 2014. godine započeo predsednik Aleksandar Vučić, postigle željene efekte i da je javna potrošnja u dovoljnoj meri redukovana.


Foto: Tanjug
bullet
bullet
bullet
bullet
bullet
bullet
bullet
bullet


Ministarstvo finansija Republike Srbije
Kneza Miloša 20, 11000 Beograd