Ministarstvo finansija - Vlada republike Srbije
Napredna pretraga akcija


Vesti
Verzija za štampu
Mali: Uskoro kraj problematičnim kreditima banaka koje su godinama u stečaju
30.09.2019.

Agencija za osiguranje depozita (AOD) objavila je danas u dnevnim listovima Politika i Novosti, kao i na svojoj internet prezentaciji, oglas za ustupanje portfelja potraživanja uz nadoknadu osam banaka u stečaju, kao i potraživanja kojima AOD upravlja, u ime i za račun Republike Srbije u ukupnom iznosu od 1,82 milijardi evra.

Ministar finansija u Vladi Republike Srbije Siniša Mali ocenio je da je drugi paket takozvanih loših plasmana ili problematičnih kredita (NPL), koji je danas oglašen, znak da uspešno rešavamo dugogodišnji problem banaka u stečaju.

„Suština je da na ovaj način oslobađamo imovinu koja je godinama bila zarobljena, koja će se vratiti u privredne tokove. Glavni motiv je da se resursi ponovo aktiviraju, a da se zahvaljujući tome povećava stopa rasta“, rekao je Mali.

U junu ove godine, naveo je ministar, prodato je 240 miliona evra prvog paketa problematičnih kredita, prvi put posle 18 godina.

„Ovo je jedini pravi način, ali i pokazatelj da smo jasni u nameri da želimo da rešavamo probleme koji su kočili našu privredu mnogo godina“, rekao je Mali i dodao da je prodaja spornih potraživanja definisana u programu koji imamo sa Međunarodnim monetarnim fondom.

Postupak ustupanja portfelja potraživanja će se sprovesti kroz dvofazni proces, i to kroz postupak podnošenja neobavezujućih ponuda i postupak podnošenja obavezujućih ponuda.

Javnim pozivom je predviđeno da zainteresovani investitori AOD podnesu izjavu o zainteresovanosti najkasnije do 8. novembra 2019. godine, a dužni su da neobavezujuće ponude podnesu najkasnije do 2. decembra 2019. godine.

Nakon procene pristilih neobavezujućih ponuda, AOD će obavestiti investitore koji su podneli neobavezujuću ponudu da li su ostvarili pravo za učestvovanje u fazi podnošenja obavezujućih ponuda.

U nastavku procesa predviđen je period u kom se zainteresovani investitori mogu detaljno upoznati sa portfeljom. Predviđeni rok za podnošenje obavezujućih ponuda je 15. april 2020. godine.

bullet
bullet
bullet
bullet
bullet
bullet
bullet
bullet


Ministarstvo finansija Republike Srbije
Kneza Miloša 20, 11000 Beograd