Ministarstvo finansija - Vlada republike Srbije
Napredna pretraga akcija


Vesti
Verzija za štampu
Stanivuković: Zakon o državnoj pomoći uskoro pred poslanicima
26.09.2019.

Državni sekretar u Ministarstvu finansija Gojko Stanivuković učestvovao je danas na konferenciji „Državna pomoć i ekonomije Zapadnog Balkana“ i tom prilikom najavio da će se predlog novog zakona o državnoj pomoći ubrzo naći pred poslanicima.

„Ministarstvo finansija je izradilo Nacrt novog zakona o kontroli državne pomoći, koji je nedavno usvojila Vlada Republike Srbije, a očekujemo da će se predlog ovog zakona naći vrlo brzo pred poslanicima Narodne skupštine. Ono što je veoma značajno napomenuti je, da smo prilikom formulisanja zakonskog predloga, uzeli u obzir sugestije svih relevantnih aktera, naročito organizacija civilnog društva i zainteresovane javnosti, a poseban akcenat smo stavili na sugestije i primedbe koje je Evropska komisija istakla u Godišnjem izveštaju o napretku Republike Srbije”, rekao je Stanivuković.

Konferencija „Državna pomoć i ekonomije Zapadnog Balkana“ organizovana je u sklopu projekta „Podrška Komisiji za kontrolu državne pomoći“ koji u Srbiji sa skoro milion evra finansira Evropska unija iz programa IPA 2014, a sprovodi Minstarstvo finansija.

Obraćajući se prisutnima Stanivuković je izrazio zadovoljstvo što prisustvuje značajnom skupu na kome se nalaze predstavnici tela za kontrolu državne pomoći iz celog regiona, naročito imajući u vidu da se svi suočavamo sa sličnim izazovima kada je u pitanju državna pomoć i usklađivanje sa standardima Evropske unije, i da veruje da će biti veoma korisno razmeniti iskustva u ovoj oblasti.

Stanivuković je istakao da će odabir članova komisije i ubuduće biti poveren Narodnoj skupštini.

„Komisija će sada imati sopstveni budžet i mogućnost da višestruko ojača kapacitete stručne službe. Odgovaraće Narodnoj skupštini, koja će istovremeno biti nadležna za odabir organa Komisije, odnosno članova Saveta i predsednika Komisije”, precizirao je Stanivuković.

On je podsetio da postojeći Zakon o kontroli državne pomoći nije menjan gotovo deset godina.

„Srbija je poslednjih godina nesumnjivo postala lider u privlačenju direktnih investicija, zahvaljujući, između ostalog, i adekvatnoj i transparentnoj politici dodele državne pomoći koja je u potpunosti usklađena sa evropskim pravnim tekovinama, a prepoznato je da se od velikog značaja da se ova oblast dodatno uredi”, dodao je on.

Govoreći o evrointegracijama. on je naglasio da je do sada otvoreno Pet poglavlja koja su u nadležnosti Ministarstva finansija. „Intenzivno radimo na ispunjavanju merila za otvaranje Poglavlja 8, kojih je ukupno šest i svih šest merila se odnose na oblast državne pomoći, kako bi se pristupilo pregovorima i u ovoj oblasti”, kazao je Stanivuković.

Stanivuković je dodao da oblast državne pomoći predstavlja neizostavni element kako saradnje sa EU kroz SSP tako i različitih regionalnih inicijativa.

Prema njegovim rečima, Ministarstvo finansija je nosilac velikog broja aktivnosti u okviru procesa pregovora Republike Srbije o članstvu u Evropskoj uniji – učestvuje u radu svih 35 pregovaračkih poglavlja i ima ili deli rukovodeću ulogu u 8 pregovaračkih poglavlja, među kojima je i Poglavlje 8 – Politika konkurencije, čiji veoma važan deo čini oblast državne pomoći.

bullet
bullet
bullet
bullet
bullet
bullet
bullet
bullet


Ministarstvo finansija Republike Srbije
Kneza Miloša 20, 11000 Beograd