Ministarstvo finansija - Vlada republike Srbije
Napredna pretraga akcija


Vesti
Verzija za štampu
Stanivuković: Neophodan efikasan sistem upravljanja granicom
24.09.2019.

Državni sekretar Ministarstva finansija Gojko Stanivuković učestvovao je danas na skupu „Dijalog o integrisanom upravljanju granicom” koji je u organizaciji Ministarstva unutrašnjih poslova održan u Palati Srbija.

„Kako situacija na zapadnom Balkanu zahteva specifičan pristup integrisanom upravljanju granicama, koji se najviše oslanja na koordinaciju i saradnju svih relevantnih službi i agencija uključenih u kontrolu granica, olakšavanje trgovine i saradnju u pograničnim regionima, neophodno je izgraditi efikasan, delotvoran i integrisani sistem upravljanja granicama i na ovome će se intenzivno raditi u narednom periodu”, rekao je Stanivuković.

On je podsetio da je Uprava carina, koja je u sastavu Ministarstva finansija, jedan od korisnika instrumenta sektorske budžetske podrške za oblast integrisanog upravljanja granicom, finansiranog iz IPA 2016.

„Uprava Carina Republike Srbije spada u red najefikasnijih organizacionih celina u oblasti korišćenja finansijskih sredstava iz predpristupnih fondova pomoći koje odobrava Evropska komisija, usaglašenom zakonskom i podzakonskom regulativom, kao i uvođenjem sistema koji su identični po standardu i funkcionalnosti onima u EU”, rekao je on.

Uprava carina je danas suočena sa okruženjem gde su promene učestale usled razvoja proizvodnje i potrošnje, porasta međunarodne trgovine i novih globalnih izazova kao što su: organizovani kriminal, terorizam, ilegalne migracije, tako da će uloga Uprave carina i u budućnosti biti, da održi trajni balans između osnovnih zadataka: zaštite društva, prikupljanja sredstava za budžet i trgovinskih olakšica.

Govoreći konkretno o sektorskoj budžetskoj podršci, Stanivuković je rekao da su krajem 2018. godine uplaćena prva tranša za oblast Integrisanog upravljanja granicom u iznosu 7.4 miliona evra.

Potpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar unutrašnjih poslova dr Nebojša Stefanović izjavio je danas da je Srbija ponosna na rezultate ostvarene u oblasti integrisanog upravljanja granicom i da reforme granične policije imaju za cilj povećanje bezbednosti naše države i građana, ali i dostizanje standarda Evropske unije (EU) u ovoj oblasti. Stefanović je naveo da proces integrisanog upravljanja granicom ima punu podršku svih institucija uključenih u ovaj projekat.

Šef delegacije Evropske unije Sem Fabrici istakao je da je Srbija ostvarila značajan napredak u sprovođenju Strategije integrisanog upravljanja granicom i dodao da će EU nastaviti da pruža finansijsku podršku reformama u ovoj oblasti.

Ministar za evropske integracije Jadranka Joksimović istakla je da je oblast integrisanog upravljanja granicom vrlo kompleksna i da ovaj projekat nije važan samo za Srbiju, već i za Evropsku uniju.

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Branislav Nedimović ukazao je da bezbednosni rizici koji postoje u savremenom svetu nisu samo povezani sa ljudima, već i sa životinjskim svetom i protokom robe biljnog porekla.

bullet
bullet
bullet
bullet
bullet
bullet
bullet
bullet


Ministarstvo finansija Republike Srbije
Kneza Miloša 20, 11000 Beograd