Министарство финансија - Влада републике Србије
Напредна претрага akcija


Вести
Верзија за штампу
Одржана седница Координационог тела за сузбијање сиве економије
29.08.2019.

Министар финансија Синиша Мали председавао је данас седницом Координационог тела за сузбијање сиве економије која је одржана у згради Влади Републике Србије. Седници су присуствовали министар пољопривреде, шумарства и водопривреде Бранислав Недимовић, министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Зоран Ђорђевић министар државне управе и локалне самоуправе Бранко Ружић, као и представници Министарства правде, Министарства грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре, Министарства трговине, Републичког секретаријата за јавне политике и Националне алијансе за локални економски развој (НАЛЕД).

Чланови Координационог тела су на данашњој седници разматрали у којој мери су реализоване активности које су део Акционог плана за спровођење Националног програма сузбијање сиве економије 2019-2020, који је Влада Републике Србије усвојила у априлу ове године.

Акциони план садржи 36 мера и 153 активности, а први извештај достављен је члановима Владе почетком августа, са информацијама о активностима чији је рок за завршетак био други квартал 2019. године.

Министар Синиша Мали, који је и председник Координационог тела за сузбијање сиве економије, је другим члановима представио досадашње резултате, и истакао да је од 27 активности чији је рок за реализацију други квартал 2019. године, 14 активности реализовано, што представља 52%, као и да је шест активности делимично реализовано.

Мали је додао да то јесте добар резултат, али да је циљ да све активности буду спроведене у предвиђеном року.

На састанку је посебно истакнуто да су већ започеле активности на затварању нелегалних шљункара, које потпуно незаконито користе водне ресурсе. До сада су затворене четири шљункаре широм Србије, а предузете су мере да буде затворено још три у скоријем периоду.

Посебан фокус Координационог тела је на пољопривреди, с обзиром да је у том сектору било највише непријављених радника. Када је реч о пријављивању сезонских радника у пољопривреди, на састанку је истакнуто да је ове године до сада пријављено чак 20.500 радника, док je током 2017. године укупно пријављено 3.585. Наиме, претходним акционом планом је предвиђена много једноставнија и лакша процедура за њихово пријављивање.

На седници су затим разматране активности чији је рок за реализацију трећи и четврти квартал, а састанак Стручне групе, која делује у оквиру овог тела, је заказан за септембар.

Посебно је наглашено скенирање јавно доступних интернет портала, друштвених мрежа и других е-платформи преко којих се субјекти организовано оглашавају и нелегално врше продају преко интернета за посебно дефинисане производе, а које би требало да буде реализовано у трећем кварталу ове године.

Министар Мали је напоменуо да је један од приоритета Министарства финансија у четвртом кварталу усвaјање измене и допуне Уредбе о паушалном опорезивању ради увођења консолидоване наплате пореза и аутоматизованог обрачуна паушалног опорезивања. Пореска управа је покренула припреме за почетак пројекта за нови систем паушалног опорезивања и план је да се од 2020. године почне примена новог система опорезивања за паушал. Пореска управа је извршила анализу пословног процеса и дала смернице развоја система, закључио је министар Синиша Мали.


bullet
bullet
bullet
bullet
bullet
bullet
bullet
bullet


Министарство финансија Републике Србије
Кнеза Милоша 20, 11000 Београд