Министарство финансија - Влада републике Србије
Напредна претрага akcija


Вести
Верзија за штампу
Нови закони о рачуноводству и ревизији битни за инвестиције
29.08.2019.

Нови закони о рачуноводству и ревизији треба да омогуће унапређење система корпоративног финансијског извештавања у Србији, рекао је данас помоћник министра финансија Филип Шановић отварајући округли сто о нацртима закона о рачуноводству и ревизији у Привредној комори Србије.

"То ће имати позитиван утицај на све привредне субјекте, државне органе и институције, као и на стране и домаће инвеститоре", рекао је Шановић.

Он је на скупу, који је део јавне расправе, нагласио да се у претходних годину и по дана интензивно се радило на припреми нацрта оба закона, а кроз доста састанака идентификовани су недостаци које је пракса примене постојећих закона током шест година показала, пренео је Танјуг.

Консултанти су за потребе израде нацрта ових закона израдили анализу постојећег степена усаглашености прописа у Србији са релевантним прописима ЕУ, као и анализу упоредне праксе.

"Први разлог је унапређење квалитета корпоративног финансијског извештавања и јачање поверења у финансијске и ревизорске извештаје, затим усклађивање са захтевима нових прописа ЕУ и испуњавање једног од мерила за затварање поглавља шест, као и отклањање уочених недостатака у постојећим решењима", рекао је Шановић.

Он је напоменуо да је веома важно прихватање препорука тела Савета Европе око процене усаглашености националних система за спречавање прања новца и финансирања тероризма.

На јавној расправи је пета верзија ових закона, рекла је Маја Стошковић секретар Удружења за стручне, научне и техничке делатности Привредне коморе Србије и констатовала да је то доказ континуираног и отвореног дијалога Владе Републике Србије и привреде, као и ће се гледати да на равној расправи буде што више сугестија, предлога и коментара привреде.

Јавне расправе о нацртима ових закона завршавају се 2. септембра, до када се могу послати примедбе, предлози и сугестије.


Извор: Танјуг
bullet
bullet
bullet
bullet
bullet
bullet
bullet
bullet


Министарство финансија Републике Србије
Кнеза Милоша 20, 11000 Београд