Министарство финансија - Влада републике Србије
Напредна претрага akcija


Вести
Верзија за штампу
Србија званично постала члан Азијске инфраструктурне инвестиционе банке
22.08.2019.

Република Србија званично је постала 73. нерегионални члан Азијске инфраструктурне инвестионе банке (Asian Infrastruture Investment Bank – AIIB).

Министар финансија у Влади Републике Србије Синиша Мали каже да је то велика вест за нашу земљу, која учлањењем у ову организацију добија приступ повољним кредитним средствима за реализацију приоритетних пројеката.

Србија је званично испунила све неопходне процедуре и услове за чланство, а то су – усвајање Закона о потврђивању Акта о оснивању Азијске инфраструктурне инвестиционе банке у Скупштини Србије, депоновање Инструмента о приступању и уплата прве рате учешћа у капиталу Банке, потврђено је у Резолуцији борда гувернера AIIB, усвојеној 15. августа 2019. године, којом је потврђено чланство.

Подсећамо, министар Мали је 2018. године упутио AIIB званичан захтев за пријем у чланство.

Азијска инфраструктурна инвестициона банка, чије је седиште у Пекингу, почела је с радом 2016. године, а поред Србије, koја је нови нерегионални члан, придружене су и друге земље изван Азијско-пацифичког региона попут Велике Британије, Немачке, Француске, Италије, Холандије, Шпаније и других.

Резолуцијом борда гувернера потврђено је и чланство Грчке у тој међународној организацији, која је постала њен 74. члан.


bullet
bullet
bullet
bullet
bullet
bullet
bullet
bullet


Министарство финансија Републике Србије
Кнеза Милоша 20, 11000 Београд